Підтримати нас

На території Херсонського водоканалу тривають розкопки підземної галереї

Автор статті
01 травня 2019 12:00
708
Поширити:

Під час проведення земляних робіт працівники організації натрапили на купу каміння. Роботи зупинили і почали  досліджувати підземелля. 

У вільний час працівники водоканалу тепер займаються розкопками. Наразі маємо дві галереї, а через лази бачимо низку аналогічних приміщень, розповідає директор  комунального підприємства "Херсонський водоканал" Михайло Чемерис:

"Є така ідея створити тут музей водоканалу, тому що підприємство засновано 1895 року. Саме на цьому місці воно почало свою діяльність. Не виключено, що тут було щось, що пов” язане із заснуванням водоканалу. Тому будемо продовжувати роботи. На жаль, у нас можливостей таких не має, тому залучаємо у вільний час між роботою наших працівників. Вони погоджуються, бо їм також цікаво і ось такими перервами ми помалу просуваємося далі".

На знахідку натрапили випадково. Екскаватор почав рити рівчак для ландшафту з ілюстраціями Дніпра та Чорного моря, який планували створити навесні, і натрапив на купу каміння, розповідає директор міськводоканалу Михайло Чемерис:

"Вона була на половину майже засипана грунтом. І її масштаби, коли ми вже витягли грунт - вона майже 12 метрів завдовжки, 6 метрів – ширина, і висота до 7 метрів. Галерея ця тягнеться аж до готелю "Фрегат". Ми далі її вже не відкриваємо, бо там стоїть підстанція електрична, щоб там не порушити фундаментні основи трансформаторів, опор, тому ми вирішили далі не розкопувати".

Ознайомився зі знахідкою і Херсонський краєзнавець та історик Андрій Лопушинський. Він  припускає, що це виробничі підвали броварні.

"На цьому місці виникла пивоварня. Багато херсонців знають інший пивоваренний завод, який розташований біля бібліотеки Гончара. Це був пивзавод Білика. А тут був другий пивзавод Лагерта. І от що цікаво, вони були одночасно бізнес партнерами  і між ними знаходився  наш водоканал. І це не випадково, адже для варіння пива потрібна вода. Багато таких підприємств розташовувалися під землею, бо там стабільна температура. + В пізніші часи , коли цей завод був розібраний, а підвали завалені, підвали могли використовуватися будь ким, враховуючи в тому числі  і контрабандистів. У нас в Херсоні траплялися контрабандисти. І саме тут раніше була Одеська площа, потім цю назву перенесли, тому що Одеське пароплавство вело торгівлю, а біля причалів завжди вештаються контрабандисти, тому закинуті підвали вони також могли використовувати", - каже історик та краєзнавець Андрій Лопушинський.

"Тому, якщо у містян є якісь артефакти, що стосуються води і водоканалу, то ми можемо зустрічатися, обговорювати умови, на яких зможемо придбати або може хтось подарує нам цікаві артефакти. І спільними зусиллями зробимо цікавий музей", - розповідає директор міськводоканалу Михайло Чемерис.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ