Підтримати нас

На супутнику Сатурна знайшли джерело життя

Автор статті
07 жовтня 2019 16:03
804
Поширити:

Зонд NASA "Кассіні" відправився в свій останній політ в атмосферу Сатурна в вересні 2017 року, але астрономи все ще вивчають дані, які він відправив назад на Землю до своєї загибелі.

Нові дослідження доводять, що космічний апарат зафіксував "нові види органічних сполук", попередників амінокислот. "Кассіні" виявив ці частинки життя, коли пролітав крізь лід, викинутий гейзером з надр супутника Сатурна Енцелада.

Азотомісткі та кисневовмісні сполуки є важливим доказом ймовірного існування життя під поверхнею супутника, де, як видно, існує підземний океан. Дослідження, опубліковане в журналі "Щомісячні повідомлення Королівського астрономічного товариства" (MNRAS) від 2 жовтня, докладно описує виявлені сполуки за допомогою космічного корабля "Кассіні".

Нове відкриття використовувало дані мас-спектрометрів "Кассіні", спеціальних приладів, підключених до космічного корабля, які можуть виділяти атоми з отриманих зразків. Пролітаючи через кільце Е Сатурна, де закінчувався викид викинутого льоду з Енцелада, іонно-нейтральний мас-спектрометр (INMS) і аналізатор космічного пилу (CDA) змогли розгледіти суміш молекул, що містяться всередині льоду.

Астрономи підозрюють, що величезні гідротермальні джерела, що знаходяться глибоко в океані Енцелада, викидають гарячий матеріал з ядра супутника. Ці викиди лави змішується з океанською водою, і в кінцевому підсумку викидається з крижаних гейзерів через тріщини на поверхні в космос. Це означає, що органічні сполуки беруть свій початок у великому океані Енцелада. І, на думку вчених, якщо гідротермальні жерла на супутнику працюють так само, як і на Землі, то вони можуть стимулювати перетворення цих сполук в амінокислоти.

"Якщо умови будуть сприятливими, то ці молекули, що надходять з глибокого океану Енцелада, можуть перебувати на тому ж шляху розвитку, як і на Землі кілька мільярдів років тому", – пояснює Нозайр Хаваджа, провідний дослідник проекту.

Варто зазначити, що вже не вперше органічні сполуки були помічені на крижаному супутнику. У червні 2018 року, використовуючи дані "Кассіні", вчені з Південно-західного науково-дослідного інституту виявили неймовірну знахідку – органічну хімію в замерзлій кризі.

Також вчені раніше висували теорію, що ще один із супутників Сатурна може бути заселеним.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ