Підтримати нас

На Сірогозщині зацвіли червонокнижні рябчики

Автор статті
07 травня 2019 04:26
1,645
Поширити:

Херсонські науковці донедавна вважали, що на території області Рябчик малий зустрічався до 1968 року. Проте на цілинній ділянці степу неподалік села Степне цей унікальний представник рослинного світу росте до цих пір.

Наприкінці квітня — на початку травня на поду Гарбузи — цілинній ділянці степу, що неподалік села Степне Нижньосірогозького району зацвів Рябчик малий. Ця унікальна рослина занесена до Червоної книги України.

“Зазвичай, період цвітіння Рябчика малого починається після того, як  відцвіте Скіфський тюльпан, що масово зустрічається на цій ділянці степу, — розповідає вчитель біології Степненської школи Наталія Москаленко. — Це один із восьми видів рябчиків, що ростуть в Україні, і один із чотирьох червонокнижних. Назву рябчик отримав через забарвлення — темне із цятками світлого чи темного кольору”.

Наталія Москаленко разом з вчителем англійської мови цієї ж школи Оксаною Комарницькою вже кілька років спостерігають за рослинами, що ростуть на поду Гарбузи. За їх словами, вони поки що, точно визначилися з трьома червонокнижними рослинами. Це — Скіфський тюльпан, Рябчик малий та Скіфський залізняк, який почне цвісти за тиждень.

Варто зауважити, що вчительки мешкають в селі Братське, що за кілька кілометрів від Степного. Через кожні три дні, після завершення робочого дня, вони скутером приїздять на Гарбузи проводити фітофенологічні спостереження.

Наталія Москаленко

“Фотографуємо, спостерігаємо за рослинами: коли і в який період вони цвітуть, коли з'являється насіння, — ділиться з Нижні Сірогози.City Оксана Комарницька. — Також рахуємо кількість рослин на ділянці в один квадратний метр. Аналізуємо вплив погоди та інших факторів на розвиток рослин. Моніторимо чисельність особин на Гарбузах протягом кількох років”.

Оксана Комарницька

Оксана Комарницька розповіла, що початок нинішньої весни був доволі посушливий, і це негативно позначилося на розвитку степових рослин.

“В минулому році на одному стеблі рябчика було по 2-3 квітки, в нинішньому — лише по одній, — зауважує вчителька. — Та й кількість рослин незначна. Нинішньої весни ми налічили на Гарбузах близько двох десятків особин Рябчика малого”.

Оксана Комарницька і Наталія Москаленко ініціювали збір підписів жителів села Степне за збереження унікальної ділянки степу — поду Гарбузи, де ростуть зникаючі та рідкісні рослини.

Також вони звернулися з клопотанням до Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації щодо розгляду питання про створення на цілинній ділянці степу, що неподалік села Степне заказника місцевого значення “Под Гарбузи”.

Нині, аби забезпечити науковий супровід створення заказника Оксана Комарницька і Наталія Москаленко співпрацюють з нижньосірогозьким краєзнавцем Юрієм Безухом та завідувачем кафедри ботаніки Херсонського державного університету, доктором біологічних наук, професором Іваном Мойсієнком.

“Професор дуже здивувався, що на Сірогозщині росте червонокнижний рябчик, — продовжує розповідь Оксана Комарницька. — Під час спілкування він розповів, що востаннє Рябчик малий зафіксували на Херсонщині в 1968 році на території біосферного заповідника “Асканія Нова”. До речі, восени минулого року, коли Іван Мойсієнко разом з колегою писав наукову дисертацію, їм довелося їхати за цією рослиною на Миколаївщину”.

Степненські педагоги розповіли, що всі матеріали, а також фото і відео з унікальними рослинами вони відправляють професору. А з понеділка очікують науковця в гості. Професор Мойсієнко приїде в Степне, аби дослідити унікальну степову рослинність, що зустрічається на поду Гарбузи.

Оксана Комарницька зауважила, що для учнів 5-11 класів щовесни проводяться екскурсії на под Гарбузи.

“Незважаючи на значну відстань від школи до цілинної ділянки степу, школярі із задоволенням йдуть на Гарбузи, аби подивитися на цвітіння унікальних рослин, — додає вчителька. — На початку квітня  — помилуватися Скіфськими тюльпанами, на початку травня — Рябчиком малим. В червні, під час роботи пришкільного оздоровчого табору, обов’язково підемо на екскурсію за село, щоб подивитися як цвітуть Скіфський залізняк і Польова гвоздика”.

Вчителька розповідає, що якщо під час цвітіння скіфських тюльпанів степ набуває жовтого забарвлення, то під час цвітіння залізняка і гвоздики — рожевого.

Довідково. Рябчик — рід багаторічних рослин родини Лілійних. Їх науці відомо близько 150 видів. За схожість квітки з іншим представником цієї родини, її ще називають диким тюльпаном.

Рябчик малий має природоохоронний статус виду: вразливий.

Зустрічається у дикій природі на ділянках цілинного степу. Також Рябчик малий розмножують та розводять у спеціально створених умовах: культивують у Ботанічному саду ім. О. В. Фоміна Київського національного університету ім. Т. Шевченка та в Донецькому ботанічному саду НАН України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ