Підтримати нас

На Полтавщині громади почали обирати «власних» дільничних

Автор статті
22 листопада 2018 08:26
871
Поширити:

У Полтавській області об’єднані територіальні громади скористалися можливістю обрати власного дільничного. Пропозицію пошукати кандидатів серед «своїх» висунула поліція. Звісно, людина, яка планує стати дільничним офіцером, має відповідати певним вимогам, адже після схвалення громади вона повинна пройти ще й конкурс у поліції.

Ввели у нас 19 посад дільничних, які обслуговуватимуть громади. Як обіцяли – так і зробили. Багато районів висували своїх кандидатів. Це Гадяч, Глобине, Гребінка, Козельщина, Лохвиця, Лубни, Машівка, Пирятин, Полтавський район, Решетилівка, Семенівка, Хорольський район, Шишаки. Я спілкувалася з кожним головою ОТГ. Але ж, я нагадую, що кандидати мають пройти певні етапи. Зарплату вони ж у нас будуть отримувати. Просто так, якщо він хороший хлопець, його не візьмуть. Проходять відповідні тести, здають нормативи тощо. Відсотків 60% вже пройшли, придатні до несення служби. Але є й ті, хто не справився, - розповіла команді «Шерифи для нових громад» начальниця дільничних Полтавщини Жанна Ахіджанян.

У Білоцерківській громаді Великобагачанського району кандидатів на пост дільничного обговорювали у сільраді. Офіційно їх не висували – рішення сесії не було. Просто визначившись, хто б із селян зміг обійняти цю посаду, запропонували їм зібрати необхідні документи та податися на конкурс до поліції. Також оголошення про конкурс на цю посаду розміщувалося і в місцевій газеті, і на дошках оголошень у громаді. Перед обранням дільничного голова громади відвідав обласну поліцію, аби уточнити нюанси щодо конкурсного відбору, процедури обрання.

Іван Васильович Лещенко, голова Білоцерківської громади

У робочому порядку проговорювали, хто які кандидатури має. Потім пропонували цим людям підготувати пакет документів і направити його для конкурсу у поліції. Частина просто не відреагувала на це, адже я бачу за кількістю кандидатів, що не подавали документи. Чоловік, який пройшов конкурс – це якраз одна із кандидатур, яку ми обговорювали. Він працює у поліції. Раніше і дільничним працював. Зв’язок з нами тримає постійно. Проживає на території ОТГ, - розповідає голова Білоцерківської громади Іван Лещенко.

В планах – зведення центру безпеки

За словами очільника ОТГ, наразі кабінет дільничного розташований у сільському клубі. У планах – в громаді з нуля побудувати центр безпеки громадян. Проект будівлі вже є, а от з фінансуванням – проблема. Голова ОТГ зазначає, що не проти співфінансування, щоб хтось підсобив, адже в планах громади ще й реконструкція лікарні, - в процесі відновлення з нуля дитсадка. Дуже багато проектів лягає на плечі села.

Всі ж хочуть, щоб ми за власні кошти будували. Я готовий на співфінансування, щоб була якась додаткова підтримка: чи за рахунок державного фонду, чи за рахунок якогось спеціального фонду для таких цілей. За нашим проектом - це комплексна будівля. Це не лише сама пожежна частина – це і дільничний, і швидка допомога, і цілодобовий диспетчерський пункт. Є у нас місце для даної будови, - зазначає Іван Лещенко.

Проект центру безпеки

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ