Підтримати нас

На пачках цигарок жахливі картинки збільшать, а тютюн стане “несмачним”

Автор статті
17 грудня 2021 13:32
1,223
Поширити:

Верховна Рада України 16 грудня ухвалила зміни законодавства щодо захисту населення від шкідливого впливу тютюну. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

На курців чекають такі зміни:

  • айкоси та електронні сигарети прирівнюються до тютюнових (їх тепер теж не можна курити в громадських місцях);

  • забороняється продаж будь-яких міцних сигарет та сигарет з ароматизаторами;

  • забороняється продаж сигарет з вітамінами, стимуляторами, з добавками, які полегшують вдихання диму чи роблять його кольоровим тощо;

  • жахливі картинки про шкоду куріння на пачках сигарет будуть з обох боків, їх  площа з 50% від розміру пачки збільшиться до 65%, з'явиться напис:  «Куріння вбиває – кидай курити зараз»;

  • забороняється тютюн для перорального вживання;

  • скорочується кількість місць де дозволено курити, крім того, органам місцевого самоврядування надається повноваження скоротити їх ще більше.

Також впроваджується заборона на рекламу, спонсорство та продаж особам віком до 21 року електронних сигарет, ТІЕН, електронних пристроїв для куріння, а також тютюну та його замінників в інтернеті. Штраф за порушення - 1020 гривень, у разі повторного – 10200 гривень.

Очікується, нові правила перш за все знизять доступність та привабливість тютюну й подібних виробів у дітей. Адже, за результатами опитування GATS, в Україні серед підлітків віком від 13-15 років у 2017 році кожен п'ятий курив електронні сигарети, а кожен сьомий – тютюнові вироби.

Щоправда, Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну” набирає чинності не з початку нового року, а через 18 місяців із дня його опублікування. 

Втім, уряд планує зменшити до 2025 року кількість курців в Україні до 15 %.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ