Підтримати нас

На Миколаївщині теж хочуть «шерифів»

Автор статті
25 травня 2019 12:01
651
Поширити:

На Миколаївщині зацікавилися, як села та невеличкі міста Херсонської Харківської та Полтавської областей дбають про свою безпеку. 

І запросили команду проекту «Шерифи для нових громад» розповісти більш детально про успішні практики малих населених пунктів на семінарі «Безпека громади: пошук спільних рішень»*. Тобто, як працюють інспектори сільрад, «шерифи» від центрів зайнятості, народні патрулі, комунальні установи. А також -  про інші місцеві цивільні ініціативи організації правопорядку.

Як виявилося, в селах на Миколаївщині майже немає аналогічного досвіду. На зустрічі було понад два десятки представників сільрад та ОТГ, але лише у двох громадах є свої «шерифи»: громадське формування та комунальна організація з однаковими назвами «Правопорядок» в Баштанській ОТГ; та інспектор муніципальної варти в Бузькій громаді Вознесенського району.

Щоправда, на Миколаївщині ще є громадське формування з охорони громадського порядку  «Сокіл». Але учасники семінару доволі скептично висловлювалися щодо його ефективності. Казали, воно не працює, бо фермери туди записалися просто заради дозволу на зброю.

Ще є сільські інспектори з питань благоустрою, але й тут не все так добре, як, наприклад, у Музиківці Херсонської області.

Голова Веснянської сільської об’єднаної територіальної громади Леонід Мухарський розповів, що у них за півроку змінилося п’ять інспекторів:

- Тут питання навіть не в їх функціях чи повноваженнях, вони передбачені законодавством, нашими правилами благоустрою. Питання більше у виконанні делегованих повноважень. Навчити людину складати протоколи - це не проблема. Але законодавча база дуже недосконала. Виписана так, що порушника майже неможливо покарати. Особливо це стосується норми про те, що особу необхідно повідомити про притягнення до відповідальності «належним чином». Як це «спрацьовує» у реальному житті. На людину складають протокол, але вона відмовляється його підписувати. Інспектор робить про це відмітку в документі, а потім надсилає його до порушника рекомендованим листом. Адресат бачить, що листа надіслано з сільради і просто його не бере, пошта повертає його назад. Викликають людину на засідання адміністративної комісії - вона не приходить. А коли протокол все ж таки розглядається, то судом його легко скасовують саме через те, що порушника «не повідомили належним чином».  Та навіть тоді, коли людина визнає свою вину, протокол підписує, приходить на адмінкомісію, - примусити її заплатити штраф - дуже важко. Посилаємо на виконавчу службу, проте вона повертає документи, адже не вказано ідентифікаційного коду. А податкова коду не надає - бо це персональні дані, конфіденційна інформація…

Керівниця проекту «Шерифи для нових громад» Наталія Бімбірайте цілком погодилася з тим, що законодавча база недосконала, але зауважила:

- Ніхто ж нам правопорядку в наше місто або село   на блюдечку не принесе.  І гарні закони теж не з’являться «просто так».  Щоб Верховна Рада змінила закони на кращі, нам з вами теж треба долучитися до цього процесу, об’єднуватися, щоб наш голос був дуже помітним. А результати вже є. Ви ж бачите, ситуація змінюється, але багато залежить саме від громад, від кожного з нас.

Потім Наталія Бімбірайте розповіла про ефективні адвокаційні кампанії , в яких брала участь ще будучі директоркою Благодійної організації «Фонд Милосердя та здоров’я» та журналісткою газети «Вгору». Після чого хтось із присутніх вигукнув: «Тепер я вірю у наші реформи!». 

* Практичний семінар з питань забезпечення правопорядку і цивільного захисту в ОТГ для представників об’єднаних територіальних громад Миколаївській області «Безпека громади: пошук спільних рішень» організували Головне управління Національної поліції у Миколаївській області та Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій за підтримки Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування. Відбувся 22 травня на базі Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування. Крім того на заході дискутували щодо створення та діяльності поліцейських станцій; про реалізацію проекту «Поліцейський офіцер громади»; про місцеву пожежну охорону тощо. 

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) - 49 - 60 - 03, (066) - 790 - 90 - 21.

А також у Центрі безоплатної первинної допомоги, створеному Офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фону «Відродження».

Графік роботи: понеділок – четвер з 9.00 до 12.00 та з 13.00 до 17.00. П’ятниця з 9.00 до 12.00 та з.13.00 до 15.30.

Телефон для довідок: 099 - 468 - 38 - 48.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ