Підтримати нас

На Херсонщині з’явилися «секретні агенти ОТГ»

Автор статті
22 квітня 2019 09:00
674
Поширити:

Минулого тижня,  17 і 18 квітня, у Херсоні пройшов «Молодіжний Weekend для юних активістів об’єднаних територіальних громад Херсонської області».  Інтелектуальний тренінг відбувся в рамках програми “DOBRE” «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», яка реалізується у 75 громадах України.

Скликав представників ОТГ області на Weekend Громадський центр «Нова генерація», метою якого є допомога активістам. Хлопці і дівчата Херсонщини виринули із шкільної буденності, аби присвятити середу і четвер продуктивному мозковому штурму.

Одним із найефективніших інструментів навчання є коучінг – тренерська робота, в ході якої так званий ментор ділиться з учасниками власним досвідом, навичками, історіями успіху з нуля. Протягом двох днів тренером для представників ОТГ Херсонщини був громадський активіст із Вінниці Максим Студілко. Інформація з фейсбук-акаунта Макса свідчить про те, що його життя насичене жагою до багаторазових змін місць роботи. Наприклад, у 2016 році хлопець працював у Департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА. З учасниками тренінгу Максим проводив тімбілдінгові прийоми, такі як колективний танок по колу, в якому кожен щільно прижимаючись до іншої людини, виконує смішні рухи й поборює сором’язливість.

Автор відео Дарія Сємєчкіна

Не одними танцями на «розкріпачення» займалась молодь. Вона слухала поради від тренера:

«Подорожуйте, вчіть англійську, не бійтесь – у ваших руках зміни», надихалась історіями кар’єрного зросту, ставила питання Максу й отримувала відповіді. Щодо коучінгу: тренерство сприятливе не тільки для тих, хто отримує корисну інформацію, а ще й підзаряджає самого ментора. Максим ділиться ось таким дописом на Фейсбуці: «Нарешті я в Херсоні після довгих мандрів. Я шаленію від роботи з молоддю».

Така взаємодія між учнями й вчителем дає подвійний результат.

Спочатку молодь поглинала інформацію, надану секретаркою сільської ради Музиківської ОТГ Людмилою Погрібною і заступником сільського голови Галицинівської ОТГ Віктором Сікаленком. Представники влади розповіли про те, як приймаються рішення в громадах, й як працюють молодіжні/дитячі ради, які по-серйозному називаються молодіжно-консультативним дорадчим органом.

Якщо перший день був присвячений сконцентрованій на розвитку об’єднаних територіальних громад інформації від тих, хто в цьому осередку «плаває», то другий день можна вважати днем корисностей, дозованих мотивацією. До кола коучів приєдналися засновники громадського простору URBAN CAD Віталій Бєлобров й Олена Афанасьєва, які на прикладі культурної платформи Херсона розповіли, як молодь може сформувати площі для успішної реалізації власних ідей.

Завершальним етапом дводенного навчання став міні-курс з моніторингу від виконавчої директорки Громадського центру «Нова генерація» Оксани Глєбушкіної, яка оголосила про старт спецмоніторингу надання конкретних послуг в громадах під назвою «Секретний агент ОТГ», що дозволить контролювати діяльність органів місцевого самоврядування. Молодим активістам надаватиметься інформаційний супровід під час того, як вони виконуватимуть роль таємних розвідників з метою покращити рівень життя ОТГ.

Два дні настанов, інтелектуальної праці, питань-відповідей, знайомств, обміну між собою інстаграм-акаунтами, пошуку цілей, командної згуртованості й подяки один одному за продуктивне навчання, - ось такий Молодіжний Weekend серед робочого тижня, спрямований розплющити юні очі на те, що саме молодь спроможна змінити багато чого навколо себе на краще. Принаймні, для початку, на рівні своєї громади.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ