Підтримати нас

На Херсонщині збільшилося постраждалих від торгівлі людьми

Автор статті
23 жовтня 2019 12:00
610
Поширити:

У Херсоні відзначили Всесвітній день протидії торгівлі людьми. До акції приєдналися більше сотні людей.

Спочатку громадські активісти, співробітники патрульної поліції та служби у справах дітей та молоді взяли участь в акції «Хода за свободу» (Walk for Freedom#), яка паралельно відбувалася в Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному та Маріуполі.

Текстівка: «Хода за свободу».

Після акції відбувся круглий стіл, на якому учасники ходи обговорювали розмах торгівлі людьми в Херсонській області.

Заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації Вікторія Рильська повідомила, що в поточному році працівники департаменту надали консультації та організували встановлення статусу, як таких, що постраждали від торгівлі людьми, 9 особам.

Зокрема, у Чаплинському районі одна людина постраждала від трудової експлуатації. У Скадовському та Генічеському районах є кілька експедиторів, які були втягнені в наркотрафік у Російській Федерації. Ще одного скадовчанина примусили до рабської праці. І в Херсоні зафіксовані випадок сексуальної експлуатації та випадок трудової експлуатації. Із них статус постраждалим від торгівлі людьми присвоєно 6 громадянам. Матеріали ще про 3 осіб направлено до Міністерства соціальної політики. Саме Мінсоцполітики офіційно затверджує статус постраждалого від торгівлі людьми.

У 2018 році статус постраждалих присвоєно трьом жителям Херсонської області – громадянину Голопристанського району та двом херсонцям. Зазначеним особам надано правову, соціальну та матеріальну підтримку. Кожен з них отримав одноразову допомогу з державного бюджету – трохи більше 5 тис. грн.

Також обласний департамент соціального захисту населення організував роботу щодо визначення статусу людям, які затримані та засуджені на території Російської Федерації. На території України обліковується більш як 300 таких громадян, серед них є й херсонці. Це кур’єри-експедитори, які перебувають зараз в ув’язнені в РФ. Деякі з них після екстрадиції перебувають уже на території Херсонської області та відбувають  покарання в наших виправних колоніях.

Також під час круглого столу нагадали, що в Херсонській області діє обласна програма захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю, підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми. Ця програма розрахована на 2015-2019 рр. Але планується продовжувати її надалі, уже прописано, скільки коштів буде виділено під той чи інший захід з протидії сучасному рабству. Також в області діє обласна міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми.

Особливу увагу слід приділяти неповнолітнім, які стали жертвами торгівлі людьми, це може бути й сексуальна і трудова експлуатація, і примушення до жебрацтва. У таких випадках слід обов’язково повідомити Службу в справах дітей і поліцію.

Соціальним партнером департаменту соцзахисту населення є «Громадський центр «Успішна жінка». Під час своєї доповіді голова ГО Анжела Литвиненко теж неодноразово звертала увагу аудиторії на важливість превенції:

- Превентивна робота з протидії торгівлі людьми у нас в області добре налагоджена, деякі райони самостійно профінансували та роздрукували роздатковий матеріал і зверталися до нашої організації за зразками та дизайнерськими розробками. Але це, на жаль, не по всій області. У рамках реформи децентралізації відбувається ще окрема робота з громадами. Те, що органи місцевого самоврядування звертають увагу на цю проблему, обнадіює. Торгівля людьми - це в першу чергу знекровлення нашої держави, яке «підживлює» економічну й демографічну кризу та сприяє соціальній несправедливості.

Також громадська активістка зазначила, що за 149 статтею Кримінального кодексу України «Торгівля людьми» відкрито дуже мало проваджень, а випадків винесення вироку винуватцям і відшкодування збитків потерпілим взагалі немає. Майже завжди злочинці уникають покарання і це дає їм можливість знов і знов коїти злочин.

Наразі в Україні понад 30% громадян перебувають в стані міграції, тому сьогодні, як ніколи, потрібно підвищувати рівень обізнаності населення – оскільки іноді людина навіть може не знати, що її завербували та продали, або вона в якийсь інший спосіб постраждала від торгівлі людьми. Пані Анжела навела приклад, коли людина продає нирку на чорному ринку й отримує за це набагато менше коштів, ніж домовлялися на початку. Такі випадки теж відносять до сучасного рабства.

У майже 20 областях України відбувався громадський моніторинг, який показав, що у Тернопільській та Черкаській області є окремі обласні програми із протидії торгівлі людьми. У 5 областях (Чернівецька, Рівненська, Львівська, Кіровоградська і Волинська) є щорічні затверджені та профінансовані окремі плани заходів із протидії рабству. А решта 12 областей, серед яких і Херсонщина, має лише комплексну програму. Тобто є куди рости. Також дуже важливо, аби були кошти на допомогу вже постраждалим від торгівлі людьми. Коли громадянин повертається без копійки, а в деяких випадках і без документів, він потребує юридичної, медичної, психологічної й матеріальної допомоги. Також багатьом постраждалим потрібна допомога наркологів, оскільки одним із методів утримання людини в рабстві є алкоголізація та наркотизація. Анжела Литвиненко є співзасновницею Транзитно-реінтеграційного Центру, в якому жертви торгівлі людьми можуть жити, доки не адаптуються до нормального повсякденного життя.

- Ми зараз надаємо реінтеграцію 14 особам, серед них 4 дитини з групи ризику. Є одна дитина, яка вимушена була працювати у нічний час. Цей хлопчик жив із бабусею та дідусем, після смерті бабусі він перебував спочатку в закладі інтернатного типу, потім із матір’ю, яка не піклувалася про нього. У нього не було грошей, аби харчуватися та їздити до школи. Він сам до нас звернувся за допомогою. Також ми допомагаємо дитині, яка до нас спрямована патрульною поліцією, вона перебуває в закладі опіки та піклування Служби у справах дітей. Є дві дитини, які постраждали від сексуальної експлуатації в рамках кримінального провадження. Їм надається правозахисна допомога, працює адвокат в досудовому слідстві. Тобто відбувається реінтеграційна допомога і матеріальна підтримка цим дітям.

Наостанок спікери дійшли висновку, що реально дізнатися про кількість людей у Херсонській області, які зараз перебувають або колись перебували у рабстві, дуже важко. Можна говорити лише про тих, хто звернувся за допомогою до поліції, Департаменту соцзахисту або громадських організацій. Але всі випадки, про які говорилося під час круглого столу, це фактично 1 % виявлених від загальної кількості постраждалих.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ