Підтримати нас

На Херсонщині намагаються зберегти «Долину Курганів»

Автор статті
09 липня 2020 08:00
688
Поширити:

«Долина Курганів», як повідомляють краєзнавці, - це єдине місце в Україні, де можна, ставши на один курган, побачити навкруги десятки інших.

Це природне диво стало предметом обговорювання на нараді, яка пройшла в Хероснській облдержадміністрації. Основних питань було два: по-перше, як не допустити розорення археологічних артефактів і по-друге – які подальші кроки треба зробити у створенні регіонального ландшафтного парку «Долина Курганів».

«Цього року в квітні були розорані ділянки цілинного степу в межах проєктованого регіонального ландшафтного парку «Долина курганів». Це недопустимо, і гадаю, що потрібно притягнути до відповідальності осіб, причетних до цього. Це злочинна недбалість, яка має бути покарана», - наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Бутрій.

У свою чергу, директор Департаменту енергетики та екології Михайло Зайцев повідомив, що за фактом розорення близько 400 гектарів природоохоронних земель правоохоронні органи вже проводять слідчі дії.

Відомий учений, доктор біологічних наук Херсонського державного університету Іван Мойсієнко, який з 2015 року займається дослідженням цієї місцевості, розповів про унікальність «Долини Курганів».

«У нашій країні багато курганів, але вони розташовані в полях. У чому ж особливість херсонської «Долини курганів»? Історично склалося так, що кургани знаходяться саме в степовій місцевості. Тому такий ландшафт - коли кургани саме в степу - унікальний для України. Також у цій місцевості чимале розмаїття унікальної флори та фауни. На мою думку, ця територія однозначно має бути збережена», - зазначив учений-біолог.

Після наради встановили, що з метою збереження цінної природної території треба терміново прискорити роботи зі створення регіонального ландшафтного парку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ