Підтримати нас

На Харківщині планують створювати в ОТГ центри «Безпечно»

Vgoru
Автор статті
30 жовтня 2018 10:02
744
Поширити:

Як розбудувати систему цивільного захисту в умовах децентралізації, як започаткувати центри порятунку «Безпечно»?

Над цими питаннями міркували на семінарі представники об’єднаних територіальних громад Харківщини, фахівці Департаменту цивільного захисту Харківської облдержадміністрації, Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області, експерти з місцевого самоврядування. Семінар відбувся  на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

Як розповіла нам директорка Харківського Центру РМС Діана Барінова, під час заходу обговорювали побудову ефективної системи цивільної безпеки та створення безпечних умов для життя мешканців на територіях ОТГ, організацію підрозділів місцевої пожежної охорони та координацію роботи щодо створення Центрів порятунку «Безпечно».

Діана Барінова

Сьогодні перед об’єднаними громадами Харківщини стоїть завдання створити таку систему цивільного захисту, яка  була б спроможною забезпечити під час пожежі прибуття рятувальників до місця події протягом 10 хвилин у місті, та 20 хвилин у сільській місцевості. Але в реальних умовах, коли йдеться про життя людей, 20 хвилин може бути забагато. Саме тому є потреба у створенні місцевих пожежних підрозділів там, де відстань від існуючих районних складає понад 20 км.

За словами Діани Барінової, для забезпечення цивільної безпеки Мінрегіон рекомендує створювати центри «Безпечно». І це наразі один з пріоритетних напрямків спільної роботи ОТГ, ДСНС та обласних держадміністрацій. «Безпечно» – це такий центр, де скоординовано все те, що може забезпечити людям безпечні умови: і пожежна безпека, і поліція, і швидка допомога.

Як повідомляють у Харківській облдержадміністрації, створити систему цивільного захисту в умовах децентралізації планують вже найближчим часом. Фінансування передбачається з держбюджету, коштів міжнародних організацій та за рахунок об’єднаних територіальних громад.

Вже зараз про готовність започаткування «Безпечно» заявляють у Зачепилівській ОТГ, територія якої завдовжки 40 км. Громадою розглядається можливість закупівлі пожежної техніки та створення центрів  «Безпечно», які поєднають не тільки команду пожежних, але й медичний центр та пункт поліції.

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ