Підтримати нас

На Херсонщині знайшли піч часів Київської Русі

Автор статті
16 вересня 2021 16:00
1,193
Поширити:

Старовинний об'єкт виявили археологи Національного заповідника "Хортиця" на території Кам'янської Січі. Про це вони повідомили на своїй сторінці у Фейсбуці.

Працівники проводили моніторинг стану руйнації цієї пам'ятки в ерозійній зоні на узбережжі Каховського водосховища і випадково знайшли господарську піч, ймовірно, часів Середньовіччя, початку існування Київської Русі. З виду вона була округлою та мала дещо осілу верхівку, знизу викладена місцевим вапняковим каменем та обмазана глиною.

Хоча артефакт і зазнав часткової руйнації, зумовленої процесом берегоутворення, археологи все ж виявили ознаки втручання у його конструкцію, що може свідчити про кілька спроб господарів відремонтувати піч. Отже, експлуатували її протягом тривалого часу.

Вміст господарських ям, виявлених поряд, свідчить про те, що близько 1000 років тому люди харчувалися переважно птицею та рибою. Науковці припускають, що у цьому місці мешкали давні рибалки. 

Також працівники “Хортиці” інформують, що цьогоріч ними знайдено ще багато артефактів, зокрема, предметів побуту козаків кінця XVIII століття. Серед них гончарний посуд, глиняні люльки,  металеві та скляні речі.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Головне фото: Національний заповідник “Хортиця”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ