Підтримати нас

На Херсонщині повністю заборонено використання агрохімікатів біля заповідника “Асканія-Нова”

Автор статті
12 жовтня 2021 10:30
1,126
Поширити:

На початку поточного року вся Україна була шокована випадками масової загибелі птахів на території Херсонщини.

Ці випадки проходили в кілька етапів і, як підрахували вчені, в результаті загинуло близько 2,600 птахів. При цьому як мінімум 270 з них - це сірі журавлі, занесені в Червону Книгу України.

Ці дані наводяться на сайті Херсонської облдержадміністрації, де днями відбулася нарада, присвячена інцидентам із загибеллю птахів і з заходами профілактики таких випадків надалі.

Як вдалося з'ясувати в ході слідчих заходів, які проводила поліція, птахи гинули внаслідок застосування аграріями шкідливих хімікатів: убивчу дію, зокрема, надає бродіфакум, що міститься в отрутохімікатах. Фермери застосовували ці речовини (у тому числі й несертифіковані), щоб захистити свої посіви від нашестя гризунів, яких у цьому року розплодилося дуже багато.

Після слідства в ОДА повідомили, що застосування речовин, що містять бродіфакум, у 40-кілометровій зоні навколо природного біосферного заповідника "Асканія-Нова" було заборонено.

Проте чиновники заявляють, що ситуація досить неоднозначна.

Ситуація, що склалася зараз - це монета з двома сторонами. З одного боку - нашестя мишей на полях, пов’язане з теплою погодою та гарними врожаями. З іншого - ми не повинні забувати про збереження навколишнього середовища. Тому кожен аграрій має поставитися до цієї ситуації з великою відповідальністю, - наголосив на нараді перший заступник голови ОДА Андрій Шибаєв. 

Своєю чергою, директор заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко зазначив, що в Україні давно на часі введення європейських стандартів регулювання відносин у сфері діяльності природних біосферних заповідників, адже економіка не повинна превалювати над потребами і над самим існуванням унікальних представників фауни.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ