Підтримати нас

На Херсонщині фермери не знають, що робити з кавунами

Автор статті
08 вересня 2021 14:00
1,198
Поширити:

Початок літа видався на Херсонщині доволі холодним, він відзначався, зокрема, проливними дощами. У сільгоспвиробників такі погодні умови викликали серйозні побоювання: передбачалося, що врожай багатьох рослинних культур буде занадто скромним. Однак побоювання ці не підтвердилися: ринок на початок вересня виявився навіть перенасиченим кавунами, помідорами, огірками, кукурудзою та іншими продуктами діяльності аграріїв.

Проте такий достаток зараз, як це не дивно, не дуже радує дрібних і середніх фермерів. Адже, як з'ясувалося, у цьому році збути цей урожай за прийнятними цінами не бачиться можливим. Багато сільгоспвиробників скаржаться, що гуртова ціна на товар часто-густо вдвічі, якщо не більше, нижча за його собівартість. Тож, наприклад, кавуни фермери не можуть продати навіть по 50 копійок за кілограм. Зараз баштанні поля в області почали в буквальному сенсі слова перезрівати: продукція псується, бо збувати її нікуди.

Селяни стверджують, що виростили в цьому році більш ніж достатньо продукції для внутрішнього ринку, а ось на експорт товар "не пішов". У людей все ще залишається надія продати хоча б частину товару, але, чим швидше наступає осінь, тим менше надій на те, що вдасться відшкодувати хоча б частину витрачених на вирощування врожаю коштів.

Фермер Дмитро з Чулаківки вирощує кавуни вже не перший рік, але обурюється, що такого "свавілля" від перекупників, які купують товар за копійки, ніколи раніше не пам'ятає.

Усі перекупники  змовилися і встановили смішні ціни на гуртові закупівлі кавунів, - ділиться враженнями аграрій. - Селяни просто змушені продавати свій товар, щоб отримати хоч якусь незначну компенсацію за всі зусилля. Потім наші кавуни продають у Києві, Харкові, в інших областях на півночі втридорога і наживаються на цьому. Багато хто навіть вже продавати перестав і почав міркувати, як утилізувати кавуни.

Ситуація видається ще більш безглуздою, коли згадати, як Херсонщина пишається тими ж знаменитими рейсами "кавунових барж" у столицю, а сам кавун з давніх часів є одним з найбільш знакових символів нашого краю.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ