Підтримати нас

Мовний конфлікт у Херсонському аеропорті

Автор статті
15 липня 2020 06:00
867
Поширити:

У  вівторок, 14 липня, голова Херсонської ОДА на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що доручив терміново провести службове розслідування щодо мовного інциденту в Міжнародному аеропорту «Херсон».

Доручення стало відповіддю на скаргу, яку за день до цього, у тому ж Фейсбуці, оприлюднив Олексій Любецький під заголовком “МОВА та СЕПАРАТИЗМ”.

Чоловік повідомив, минулого четверга летів з аеропорту Херсон:

“На стійці реєстрації SkyUp Airlines питання задавали староболгарською. Не те, що б я не розумів, але попросив українською. ЧОМУ? Мені так зручніше і є закон. Від працівниці Кушнір отримав відповідь; “Ета Хєрсон” - пише Олексій.

Згідно з Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. І лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

За словами автора, на його зауваження, що на сьогодні це територія України, отримав посадковий талон та прокльони від іншого працівника аеропорту:

“Ця людина (на прізвище Гриненко) почала мені щось розповідати про національні меншини. Досить в агресивній манері. Адекватні працівники поліції виявились поруч і на цих суб’єктів мною була подана заява про дискримінацію за мовною ознакою. Чекаю на результати”.

Також він додав, що хотів би дізнатись  ставлення до цього випадку керівництва Міжнародний аеропорт "Херсон" і тегнув Юрія Гусєва.

“Мені здається, що в разі загрози захоплення саме подібний тип працівників добровільно відчинить всі кабінети аеровокзалу, як це зробили в минулому в ДАП….” - додав на завершення Олексій.

Від пресслужби поліції Херсонської області поки не було жодної інформації про цей інцидент, а адміністрація аеропорту повідомила, що коментарі нададуть пізніше.

На інцидент відреагувала Держпродспоживслужба Херсонської області:

“Інформація споживачеві, відповідно до законодавства, повинна надаватися державною мовою. У статті 10 Конституції України проголошено, що державною мовою в Україні є українська. Ця норма закріплена у статті 15 Закону «Про захист прав споживачів» і її неухильно повинні дотримуватися всі, хто обслуговує споживачів у всіх сферах життя на всій території України: у ресторанах, вокзалах, банках, магазинах, при замовленні через Інтернет товарів, послуг, путівок, при укладанні договорів у сфері туризму тощо”.

Як зазначив заступник начальника управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Олександр Мандра, підставою для перевірки є заява від споживача. Станом на 11 годину 14 липня заява від громадянина, якого відмовились обслуговувати українською в аеропорту «Херсон», не надходила.

А цього тижня фахівцями Управління захисту споживачів ГУДПСС заплановано 19 перевірок за подібними фактами. Хоча що перевіряти? У переважній більшості херсонських магазинів вам на вашу українську дадуть відповідь російською.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ