Підтримати нас

Мовні квоти на радіо і телебаченні: показники вражають

Автор статті
26 вересня 2019 05:05
814
Поширити:

Замість 35%, які вимагає закон, середній показник україномовних пісень в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій становить 56%

"Нацрада від самого першого дня впровадження мовних квот забезпечувала роботу і закону про квоти на радіо, і закону про квоти на телебаченні. По мірі того, як буде вступати в силу частина закону про функціонування української мови як державної, ми забезпечимо роботу всіх законів", - зазначив член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, передає сайт "Gazeta.ua".

"Середній показник україномовних пісень в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій становить 56%, тоді як закон вимагає лише 35%. Всі радіостанції перевиконують законодавчі вимоги", - зауважив член Нацради.

На регіональному рівні в усіх областях частка пісень української мовою становить 53%. Порівняно з минулим роком на загальнонаціональному рівні цей показник виріс для загальнонаціональних радіостанцій на 8 % і для регіональних і місцевих - на 5%.

"На телебаченні ситуації стабільна: від самого початку всі телеканали почали давати або близько 90%, або більше 90%. Поки лише частина телеканалів має 100% української мови. Але всі телеканали дають близько 90%. Це дуже файний показник, адже вимога закону – мінімум 75% української мови, і 60% - для місцевих телеканалів", - підкреслив Костинський.

За 3 роки радіостанціям-порушникам призначили штрафів на суму майже 2 млн грн. Однак цього року були оштрафовані лише 2 радіостанції. Сума штрафів для всіх однакова: 5% ліцензійного збору – 3 400 грн.

"Серед телеканалів за весь час ми оштрафували лише 8 регіональних і супутникових телеканалів на загальну суму 120 тис грн. Тобто всі телеканали виконують законодавчі вимоги", - додав він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ