Підтримати нас

Молодь Херсонщини будуть виховувати віниками та екскурсіями

Автор статті
08 червня 2017 02:36
578
Поширити:

На розгляд сесії обласної ради, запланованої на 9 червня, виноситься проект рішення «Про обласну програму «Молодь Херсонщини» на 2017 – 2021  роки». Бюджет програми на 5 років – майже 5,5 мільйонів гривень. Усі кошти має надати обласний бюджет.  Гортаємо документ, вивчаючи кожну пропозицію на 2017 рік.

Гроші на патріотизм

Пункт перший - формування громадянської позиції і національно-патріотичного виховання молоді. Як? Чиновники, не обтяжуючи себе пошуками якихось креативніших ідей, «будуть сприяти»: проведенню молодіжних заходів з патріотичного виховання: акцій, ігор, конкурсів, засідань за «круглим столом», семінарів-тренінгів, тематичних лекцій, фестивалів тощо. На це обласний бюджет уже цього року виділить 50 тисяч гривень.

Свою шефську роботу з навчальними закладами пропонують проводити і військовим. Також залучати молодь до волонтерської діяльності. На це хочуть передбачити 7000 гривень.

Ще 25 тисяч бюджетних гривень планують витратити на організацію заходів до Дня молоді, Дня незалежності України, Міжнародного дня студентів, Дня Конституції України, Дня Соборності, Дня Європи, Дня захисника України тощо.

Будуть у підростаючого покоління виховувати і почуття особистої та національної гідності,  допомагатимуть долати комплекс  меншовартості, формувати шанобливе ставлення до внеску національних меншин у державотворчі процеси України. А ще попереджувати прояви ксенофобії, расизму, антисемітизму і розповідати про гендерну рівність. Яким саме чином всі ці заходи будуть реалізовувати – невідомо. Чи то семінари, чи лекції, чи круглі столи, чи просто на вулиці розповідати. І на цю «загадку» передбачили 5000 гривень.

Ще 15 тисяч виділяють на патріотичні заходи. У тому числі, гру «Джура», тематичні походи та екскурсії для учнів і студентів місцями бойової та козацької слави.

Проведення серед молоді інформаційно-просвітницької роботи «щодо формування патріотичної свідомості шляхом популяризації національної історії, народних традицій та культурної спадщини рідного краю» оцінили в усього 3 тисячі гривень. Загадкові формулювання. Що саме будуть робити?    Чи листи писати, чи знімати ролики? Конкретика загубилась за рядками бюрократії.

На   семінари-тренінги з підвищення громадянської активності заклали 10 тисяч гривень

Дуже цікавий пункт «формування бережливого ставлення до навколишнього природного середовища, участь у впорядкуванні та облаштуванні місць, пов’язаних з історією та культурою рідного краю». Як красиво назвали суботники. І на їх проведення бюджет дає 5 тисяч гривень. Мабуть, на віники та рукавички.

Організацію виставок архівних документів, радіо- і телепередач, присвячених визначним подіям в історії України та області,  у тому числі борцям за  незалежність і територіальну цілісність України, оцінили в 2000 грн. Стільки ж коштів заклали на «правові години».

Фестивалі та ігри

Напрямок другий - підтримка ініціатив молоді, створення умов для її творчого і духовного розвитку, інтелектуального самовдосконалення. На участь творчих колективів, молодіжних громадських організацій у фестивалях різного рівня передбачили 10 тисяч гривень. Навіть у конкурсах краси. Чи вистачить цієї суми на всіх талановитих? Сумніваємося.

Одразу 30 тисяч хочуть виділити на проведення заходів для молоді: конкурсів-сценаріїв до пам’ятних дат, фотоконкурсів, фотовиставок, у тому числі до Дня міста, «Херсонщина крізь об’єктив», «Молоде обличчя Херсонщини» .

На КВК, інтелектуальні ігри, дебати та сімейний конкурс «Традиції в моїй родині» піде 10 тисяч. Ще на 2000 грн організують поетичні та літературні вечори.

Проведення мультифестивалю «Студентська республіка» коштуватиме бюджету ще 50 тисяч. На 20 тисяч дешевшою виявилось створення молодіжної «Школи лідерів».

На різноманітні фестивалі та конкурси, у тому числі обласної конкурсної програми  «Кращий студент року» та щорічного обласного форуму «Студентська творчість та креатив» піде 20 тисяч.

Арт-фестиваль «Мальовнича Україна» для талановитої молоді хочуть підтримати на 10 тисяч. Стільки ж грошей дадуть на проведення обласного студентського форуму лідерів органів студентського самоврядування України.

У здоровому тілі

Нарешті доходимо до пункту про здоровий спосіб життя. На пропаганду проти куріння, наркоманії та за здоровий спосіб життя передбачили 42 тисячі гривень. Ще на 32 тисячі хочуть зміцнити психічне та «забезпечити репродуктивне здоров’я молоді». Як? Не повірите - соціальною рекламою!

Різноманітні спортивні фестивалі, семінари, ігри тощо затягнули на 30 тисяч.

Проведення ІІ етапу (обласного) Всеукраїнського огляд-конкурсу на кращий стан фізичного виховання  серед учнівської та студентської молоді коштуватиме бюджету 10 тисяч гривень.

Проте молоді пропонують розвиватись не лише в навчальних закладах. Тому розробники хочуть створити молодіжні центри, організовувати студентські наметові містечка, робити молодіжні ролики, інформаційні матеріали тощо. Усього на 74,5 тисяч гривень.

Молоді спеціалісти

Однією з  найбільших проблем молоді лишається відсутність роботи. У Програмі є пункт про забезпечення зайнятості. Як чиновники пропонують вирішувати цю проблему? Семінарами та ярмарками вакансій. Молоді будуть розповідати, як ставати підприємцями, як брати кредити. А роботодавцям будуть нагадувати, що треба працевлаштовувати молодих спеціалістів. Бажано офіційно. На усе це з бюджету пропонують виділити 32 тисячі гривень.

А ще виділяють гроші на забезпечення міжнародного молодіжного співробітництва. Цілих 5000 гривень. Сума піде на проведення конкурсів, змагань, дебатів, тренінгів, концертів, у тому числі європейських тижнів мов.

Найбільше коштів хочуть виділити на підтримку молодіжних громадських організацій. Точніше, програм і проектів, які вони розробили. Лише 2017 року на це   хочуть передбачити 200 тисяч гривень.

Ритуальна демагогія

Гроші, гроші, гроші… Читаєш проект  обласної програми і нічого зрозумілого та конкретного, окрім грошей, не знаходиш. Бо всі плани, всі наміри влади дуже нагадують рішення колишніх  компартійних функціонерів – посилити, поглибити, посприяти,  поліпшити…І жодного до найменших деталей продуманого кроку, що гарантовано дав би сподіваний результат. Скажімо, 200 тисяч гривень на «підтримку молодіжних громадських організацій. Точніше, їх програм і проектів». Яких молодіжних організацій? Скількох? Яких проектів?   Або інше – як за 32 тисячі гривень за допомогою соціальної реклами «забезпечити репродуктивне здоров’я молоді». Не думаю, що таке можливе взагалі. Одним словом, суцільне марнотратство, що  сховане під високою метою турботи про молодь.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ