Підтримати нас

Модернізація станції та унікальні дані - із експедиції повернулися українські полярники

Автор статті
27 квітня 2019 09:28
837
Поширити:

25 квітня в Україну повернулися учасники 23 Української антарктичної експедиції.

Вони провели на станції "Академік Вернадський" рік. Також прибули "сезонники", які проводили дослідження під час так званого антарктичного літа, яке триває з січня до квітня, передає сайт "Gazeta.ua".

У команді було 12 учасників. Серед них 7 науковців і 5 технічних працівників: дизеліст, механік, сисадмін, лікар та кухар. Очолював експедицію учасник першої Української антарктичної експедиції — Віктор Ситов.

Основна робота "зимівників" — забезпечувати життя та роботу станції. Вони проводили низку неперервних досліджень: збирали метеорологічні, геофізичні, гідрологічні та біологічні дані. "Сезонники" надали важливу інформацію про стан планети — зміну клімату, рівня моря, поширення живих організмів тощо.

"Наступний рік для нас символічний. Буде 200-річчя відкриття Антарктиди. Наша мета — щоб до 2020-го станція "Вернадський" була повністю оновлена та відповідала світовим стандартам. Важливо, щоб вона могла конкурувати з іншими станціями як у питаннях роботи дослідників із різних країн світу, так і прийому туристів", – повідомила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич.

Ремонт на станції поділили на 2 етапи. 1 провели під час сезонної експедиції, 2 проведуть на початку 2020-го. Після планують зробити 3-D тур оновленою станцією, щоб кожен міг побачити все самостійно.

Для повноцінного зв'язку зі станцією на ній у нормальному режимі працює інтернет. Першими його переваги на собі відчули зимівники 23 УАЕ. Вони могли щодня спілкуватися з близьким і без затримок передавати важливу наукову інформацію.

"На сьогодні відремонтовано паливний бак, оновлено системи життєзабезпечення, запрацював новий опріснювач. Також закупили всі компоненти нової енергетичної системи, котли опалення та інше необхідне обладнання", — каже очільник Національного наукового антарктичного центру МОН Євген Дикий.

Сезонна експедиція була найбільшою за останні 20 років. Вона налічувала 26 учасників і тривала більше 2 місяців. Експедицію було поділено на 2 групи: науковців та інженерів. Окрім чоловіків, у ній брали участь 4 жінки.

24 Українська антарктична експедиція вирушила на станцію "Академік Вернадський" 25 березня цьогоріч. Уперше за 20 років до її команди увійшли жінки. Екіпіровка для всіх полярників складалася лише з продукції українських виробників.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ