Підтримати нас

Мінреінтеграції за пів року обіцяє повноцінну роботу хабу на КПВВ "Чонгар"

Автор статті
29 квітня 2020 09:00
612
Поширити:

У лютому нинішнього року на Херсонщині відбулося виїзне засідання парламентського комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій з участю омбудсмена та міністра у справах ветеранів.

Захід відбувся після численних звернень українців і громадських організацій, які рекомендували реконструювати режимну й сервісну зони контрольно-пропускних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) на адмінмежі з Кримом. Це має поліпшити умови їх перетину. Таке ж завдання влітку 2019 року поставив і президент Володимир Зеленський.

Державні органи та Херсонська обласна державна адміністрація пообіцяли створити повноцінний хаб для кримчан і переселенців. Розповідаємо, що вже зробила влада на виконання обіцянок.

Органи влади та Херсонська ОДА неодноразово декларували, що повернення Криму є таким самим пріоритетом, як і повернення тимчасово окупованих територій на Сході України. Вони пообіцяли поліпшити умови перетину на КПВВ з Кримом, аби "кримчани відчували, що вони у своїй рідній країні", і могли отримати різноманітні адміністративні та соціальні послуги.

"Ми в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Мінреінтеграції) розуміємо, що людина потрапляє з тимчасово окупованого Криму на КПВВ, і це перше, що вона бачить на підконтрольній уряду території. А отже, наше завдання полягає в тому, щоб створити максимально зручне для кримчан середовище", — каже заступник міністра з питань реінтеграції Ігор Яременко.

Такий підхід до КПВВ службовці та громадські організації розглядають як один із елементів реінтеграції Криму.

На КПВВ "Чонгар" та "Чаплинка" "Укрзалізниця" вже звела тимчасові споруди, зокрема для центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), приміщення автовокзалу, для митного контролю і прикордонників. Але найбільшим викликом для влади став пошук балансоутримувача цих приміщень. Тому обслуговування частини об'єктів тимчасово зупинилось.

Так само через невизначеність правового статусу КПВВ неможливо включити тамтешню автостанцію в транспортну мережу області, щоб організувати постійне сполучення з населеними пунктами Херсонщини. Зараз до КПВВ громадяни можуть доїхати тільки автобусами, які прямують лише раз або двічі на день з Херсона та Генічеська. Або ж мусять звертатися до нелегальних перевізників, які возять за завищеними цінами.

Спільний моніторинг КПВВ представництвом президента в АР Крим, Мінреінтеграції та представниками громадських організацій у березні показав, що металопластикові конструкції і стеля в окремих службових приміщеннях уже потребують косметичного ремонту. Крім того, через невизначений статус КПВВ неможливо облаштовувати туалети засобами гігієни і підтримувати їх у належному стані. Тому доступ до деяких із них ускладнений, а окремі взагалі зачинені.

Шукаючи ефективну фінансово-правову модель створення сервісного хабу на КПВВ "Чонгар", голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв просував ідею, що балансоутримувачем має стати "Укрзалізниця", але зрештою влада вирішила залучити бізнес — компанію "Сокар Енерджі", яка в межах програми соціальної відповідальності зголосилася інвестувати в подальшу розбудову пілотного сервісного хабу на КПВВ "Чонгар".

"Сподіваюся, що за чотири-шість місяців на Чонгарі буде сучасний хаб, де люди зможуть оформити документи, випити кави, заправити автівку або купити квиток і безпечно доїхати на громадському транспорті до Новоолексіївки чи Генічеська. Це перше, що побачить людина з тимчасово окупованої території", — сказав 7 квітня на міжвідомчій нараді віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков.

 

 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ