Підтримати нас

Міноборони вперше замовило литовцям харчі для солдат за 182 мільйони

Автор статті
24 березня 2020 13:30
839
Поширити:

Міністерство оборони України 20 березня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Понтем Експрес.УА» про забезпечення військовослужбовців продуктами харчування за каталогом на 181,73 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

Фірма поставлятиме продукти у Вінницьку, Тернопільську та Хмельницьку області.

Комплект продуктів коштує 74,52 грн. Це дорожче за ціни для інших областей від інших постачальників: на 5% – від ТОВ «Сеплай» у 70,98 грн., на 11% – від «Військторгсервісу» Міноборони у 67,20 грн. і на 12% – від ТОВ «Рейтен Компані» у 66,78 грн.

Водночас це на 14% дешевше за торішню ціну для цих областей від ТОВ «Військсервіс-Волонтер» у 85,12 грн. Це фірма з групи «генерал–єнакіївських», що були найбільшими отримувачами підрядів на харчування солдат за часів Януковича і Порошенка.

  • За каталогом, картопля від «Понтем Експрес.УА» коштує 12,90 грн./кг. У січні в супермаркетах її у середньому продавали в роздріб дещо дешевше – по 12,51 грн./кг.
  • Морква обійдеться військовим у 8,00 грн./кг. Це трохи вище від цін у супермаркетах.
  • Заморожену рибу хек, сайда і минтай замовили по 54-68 грн./кг. За даними асоціації «Українських імпортерів риби та морепродуктів», на українському гуртовому ринку хек, сайда та минтай коштує 55-60 грн./кг. Однак роздрібні ціни можуть бути вищі.

При цьому в минулому році «Військсервіс-Волонтер» поставляв цим областям картоплю на третину дешевше – по 9,90 грн./кг, а моркву майже вдвічі дорожче – 14,76 грн./кг.

Спершу за підсумками аукціону договір підписали на 250,00 млн грн. Однак того ж дня обсяги закупівлі зменшили, тож сума угоди зменшилась на третину – до 181,73 млн грн.

Первинна ціна угоди була на 5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 262,56 млн грн.

Створений у 2016 році «Понтем Експрес.УА» вперше отримав підряд Мінооборони щодо продуктів. Київською фірмою на чолі з Іриною Моргуновою володіє Норкус Ірмантас із Литви. Йому належить відоме ТОВ «Понтем.УА» через фірму «Балтійос Паслаугу Групе» («Baltijos paslaugų grupė», Литва), а також ТОВ «Н.І.Н.А.» і ТОВ «ПНТ Львів» напряму.

У торгах брало участь вісім учасників. Замовник відхилили сім найдешевших фірм і обрав переможцем найдорожче ТОВ «Атомсервіс» із «генерал-єнакіївських». Однак «Понтем Експрес.УА» оскаржив своє відхилення в АМКУ. Замовник заявив, що фірму відхилено за невідповідність суми розціненого каталогу погодженій на переговорах ціні за комплект. Адмінколегія визнала відхилення неправомірним, бо документація не містила окремих вимог до порядку розрахунків у каталозі та завантаження каталогу саме за підсумками переговорів. Тому «Понтем Експрес.УА» повернувся на тендер і став переможцем.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ