Підтримати нас

Міністерство закордонних справ України щодо ситуації в Казахстані

Автор статті
05 січня 2022 16:26
1,219
Поширити:

Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам, які перебувають на території Республіки Казахстан, виявляти підвищену пильність та обережність, не залишати місця свого  проживання без крайньої потреби, завжди мати при собі документи, які посвідчують особу, а також зареєструватися в електронній системі «ДРУГ» (https://friend.mfa.gov.ua).

У разі необхідності негайної консульської допомоги, звертатися до Посольства України в Республіці Казахстан  (тел.: +7 705 755 66 10, електронна пошта: emb_kz@mfa.gov.ua, consul_kz@mfa.gov.ua) або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38 044 238 16 57, електронна пошта: cons_or@mfa.gov.ua.

Адже протести у Казахстані наростають. У країні відключено Інтернет, не працює телебачення, подекуди не працює і телефонний зв'язок.

Нагадаємо, протистояння розпочалося 2 січня на заході Казахстану після стрибка цін на скраплений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні.

У містах Жанаозен та Актау сотні учасників акцій протесту провели ніч на вівторок на центральних площах. Поліція намагалася розігнати мітингувальників, але акції протесту розпочалися і в інших містах. 

Лише в Алмати 4 січня поліція затримала близько півтори сотні людей, повідомляли про поранених.

Зранку 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

Протестувальники захопили акімат (адміністрацію), підпалили резиденцію президента, будівлю прокуратури, захоплюють пожежні автомобілі, нападають на магазини зброї в Алмати та зводять барикади. Зіткнення продовжуються.

За повідомленням Телеграм-каналу nexta_live, головні вимоги протестувальників:

  1. Негайне звільнення всіх політв'язнів
  2. Повна відставка та складання повноважень Президента, Голови Ради Безпеки РК, Уряду та Парламенту.
  3. Політичні реформи:
  • Створення Тимчасового Уряду з авторитетних та публічних громадян – учасників опору в Казахстані.
  • Проведення силами ТУ вільних виборів.

4. Головною умовою політичних реформ є  неухильна відданість цінностям демократії та дотримання прав людини, визнання роками правління СРСР злочином проти народів пострадянської імперії, засудження військової агресії проти України та анексії Криму, вихід зі складу СНД, ЄАЕС та інших союзів з Російською Федерацією.

Фото з Телеграму

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ