Підтримати нас

"Мінімалка" зросте до 4170 гривень: експерти пророкують негативні наслідки

Автор статті
10 вересня 2018 14:28
657
Поширити:

В Україні за нинішньої економічної динаміки підвищувати рівень мінімальної зарплати слід було б на 8%, а не на 13%, як це пропонує зробити уряд. Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів голова Комітету економістів України, експерт Андрій Новак.

"Підвищення мінімальної зарплати до 4170 гривень означає її зростання на 12-13%. Соціальні стандарти безумовно треба піднімати, але це треба робити сумірно з реальним економічним зростанням. Реальне зростання економіки у нас в країні – 3%. Тому підвищувати такий показник, як мінімальна зарплата, при такому зростанні ВВП можна на 3-5%, максимум на 8%. Тоді це буде економічно обґрунтована і не буде провокувати інфляцію, яка нівелює це підвищення. Замість цього збільшують "мінімалку" на 12-13%, проте це зростання не коректно називати "підвищенням". Тому що тільки офіційна інфляція в Україні в минулому році становила 14,5%, а реальна була набагато вищою", – пояснив він.

За словами експерта, ініціатива щодо підвищення "мінімалки" в такому випадку буде насправді свого роду індексацією на показник інфляції, "і то не повною, а на якусь частину".

Водночас, як підкреслив Новак, детінізація зарплат буде змушувати багатьох роботодавців або повністю переводити частину працівників без оформлення, або "оформляти їх на половину ставки, а працювати їх будуть зобов'язувати звичайний робочий день".

"Таке вже сталося, коли відбулося підвищення "мінімалки" з 1600 грн до 3200 грн. А зараз при реальному зростанні економіки в 2-3% підвищення мінзарплати спонукатиме роботодавців ще більше переводити в "тінь" трудові відносини", – додав він.

У свою чергу президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки Володимир Лановий в коментарі сайту "Сьогодні" пояснив, що в умовах, коли в країні виробництво не зростає, а реальне ВВП вже 3-4 рік знаходиться практично на одному рівні, "піднімати" мінімалку "силовим способом є економічно неправильним".

"Тому що це провокує всі параметри інфляційного типу і не дає можливості фактично накопичувати ресурси для інвестицій в економіку. Чому Кабмін це робить? Тому що він збирається підвищувати тарифи на комунальні послуги. Для того, щоб "збити" невдоволення, вони перед цим піднімають "мінімалку". Але піднімати мінзарплату без підвищення мінімальної пенсії є абсолютно соціально помилково і може нашкодити всьому економічному процесу в країні", – зазначив він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ