Підтримати нас

«Мікрон» мають намір блокувати «до переможного кінця»

Автор статті
22 жовтня 2019 03:54
950
Поширити:

Блокаду заводу сухих будівельних сумішей «Мікрон» у Херсоні, який в буквальному сенсі слова отруює життя мешканцям районів «Корабел», Кузні і Шуменський, продовжено.

Саме так вирішили активісти - представники місцевої громади та учасники Національного корпусу - в понеділок, 21 жовтня. Увечері цього дня блокаду хотіли вже знімати. Нібито від керівництва заводу надійшла інформація, що на об'єкт повинні були привезти довгоочікувані фільтри для труби, що розповсюджує токсичні викиди. Потім, однак, за словами городян, було повідомлення, що під виглядом доставки фільтрів підприємство має намір вивезти з території заводу сировину, яка зберігається там. Щоб відправити її на головний завод, розташований в Дніпрі. І там, в свою чергу, труїти вже місцевих жителів.

Сама блокада заводу на вулиці Чайковського триває вже четвертий тиждень. Тут біля воріт цілодобову вахту несуть добровольці - небайдужі херсонці. Біля воріт постійно стоїть мікроавтобус. Під ними ж поклали кілька бетонних плит. Таким чином намагаються перешкодити проникненню на територію фур зі свіжою сировиною. Над воротами, немов символ народного протесту і уособлення загрози  від заводу беззмінно висить опудало в «хімодязі» і протигазі - персонаж, якого деякі місцеві дотепники вже встигли охрестити Мікрошою.

Один з активістів, Олександр, розповідає:

«В даний час людям назустріч пішли слідчі з поліції Корабельного району. Зараз ми збираємо необхідний масив документів, в тому числі - лікарняні листи. Адже після того, як «Мікрон» почав працювати, кількість захворювань у місцевих жителів істотно збільшилась. У людей з'являються висипи, пухирі, у них проблеми з дихальними органами. У найближчих дворах - товстий шар пилу, який проникає навіть у будинки, осідає на вікна, підлогу, стіни. Всі ці моменти ми фіксуємо за допомогою фото- та відеозйомки і додаємо до матеріалів слідства. Надалі це має послужити для супроводу нашої справи в суді».

Як стверджують блокувальники, у них є підтверджена інформація, що підприємство «Мікрон» зареєстровано в Дніпрі, де у нього розташовані основні виробничі потужності. Об'єкт в Херсоні є його філією. При цьому всі податкові відрахування надходять, відповідно, до бюджету Дніпра.

«Можна було б зрозуміти, якби завод хоча б щось відраховував до бюджету Херсона, - доповнює Олександр. - Але зараз, по суті, до нас приїхали чужинці, здійснили самозахоплення території, працюють без жодного дозвільного документа. Згідно з нормами, будь-яке промислове підприємство повинно розташовуватися мінімум на сто метрів від житлових будинків. У нас же ситуація, коли від найближчого житла до самої труби - метрів сорок, не більше».

Отже, як вже було сказано, блокаду «Мікрона» херсонці припиняти не збираються, а правоохоронні органи вже почали слідчі дії, підсумком яких повинна стати судовий розгляд. Тим часом  керівництво заводу, схоже, на контакт з людьми йти не має наміру: жодного разу ніхто з представників підприємства не побував на місці протестів і не поспілкувався з обуреним населенням.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ