Підтримати нас

Metameria: “Творчі люди не можуть бути нормальними”

Автор статті
12 серпня 2021 14:30
1,937
Поширити:

Ігор Саліванов – фронтмен електронного рок-гурту "Metameria", вокаліст, автор музики та текстів в ексклюзивному інтерв’ю.

- Хто став ініціатором створення гурту і як ви знайшли один одного?

- Ініціатором був я. Всi на той час учасники гурту, включно зі мною, були гуртом "Силуэты", який  вирішили зрештою  розвалити та створити новий гурт в iншому, менш похмурому та більш электронному стилі.

- Чому  зупинили вибір на такій назві гурту?

- У середині 2015 року я піднімав свою на той час квалiфiкацiю перукаря, вивчаючи колористику. Слово "метамерія" я знайшов саме там. Тоді  зрозумів, що хочу так назвати гурт.

- У такому жанрі, як рок з'явилися десятки відгалужень. Можливе повернення музикантів до традиційного звучання?

- Не думаю, що повернення можливе. Рок як i метал музика створюється й розвивається. Для мене особисто, повернення до чогось старого, замiсть руху до нового, не є правильним рухом та розвитком. Музика "Metameria" - це якраз i є поєднана купа вiдгалужень та пiдстилiвного звучання.

- На що робиться більший нахил у ваших композиціях - на зміст текстів чи на музичне звучання?

- Бiльший нахил композицiй гурту "Мetameria" до текстів, їхній душевності та атмосфери.

- Зайнятися творчістю буває пізно? Сам із дитинства знав, що будеш музикантом?

- Не думаю, що починати займатися будь-якою творчістю може бути пiзно. Сам я з дитинства не те щоби знав, але думав стати музикантом, точнiше ще тодi  хотiв бути лише спiваком. Ну так воно i вийшло - спершу став співаком, а вже потiм навчився всьому іншому.

- Чи був хтось, хто не впливав на твою манеру виконання, а саме надихав?

- Так, декiлька людей. З музики мене багато надихали Агата Крісті, Cradle Of Filth, Mylene Farmer. З письменників - Карлос Кастанеда, Вадим Зеланд, та Анастасія Нових.

- В 2015 році вийшов ваш перший повноформатний, різний за настроєм альбом "Минуты сочтены", матеріал для якого ти писав ще з 2013 року. Чи є в тебе улюблені теми в піснях? І як підходиш до вибору і створенню репертуару?

- Щодо нашого першого альбому, у мене ставлення як до старих пережитків минулого. Коротко кажучи, застарілий матеріал на якомусь типо душевному рівні. А щодо того, які пісні з першого альбому найбільше подобаються, то це, мабуть, на сьогодні "Всё происходит", "Цепи", та  "Не остывай". Але не скажу, що зараз маю надто сильні до нього почуття, тому ми й лишили в концертному репертуарі далеко не всі пісні. Зараз граємо переважно другий альбом, який більше так би мовити зрілий, якісний та цілісний.

Складно трохи пояснити як я підходжу до вибору та створення репертуару, тому що в цій справі в мене залучена більш інтуїція, а не аналітичне мислення. Для мене головне, щоби пісня чи альбом прокачали. І неважливо, якої складності там будуть гітарні рифи та інше. Усе має бути якісно, добре записано, у міру складне, у міру просте. Насамперед, щоби було емоційно, атмосферно та качово, щоби музика впливала на людину у позитивному плані.

- Ви почали концертну діяльність із фестивалю "Кожен спроможен". Як тоді публіка зустріла новий гурт?

- Я би сказав добре... Але ніхто особливо і не знав, що ми новий гурт. Ми, власне, ще тоді мали досвід із попереднього гурту "Силуэты", де грав весь перший склад "Metameria".

- Весною 2018 року через твої проблеми зі здоров'ям прийняли рішення  відмінити найближчі концерти та призупинити діяльність гурту. Складно було, через пів року після повернення до Херсона перезавантажувати гурт?

- Гурт без мене існував автономно й репетиції продовжувались, хіба що не так часто. Єдине, що через це й інші непорозуміння з гурту пішов гітарист. З того часу на гітарі граю я. Коли  повернувся, у мене продовжувалися деякий час складнощі та проблеми в житті, але скоро все було вирішено. Ніщо з цього на "Metameria" не вплинуло. Ні це тоді, ні пандемія нещодавно та не будь-що інше!

- У грудні 2020 року гурт видав другий альбом "Абсолют-Love". У ньому всі композиції об'єднані спільною концепцію, або ж різноманітні?

- Щодо другого альбому "Абсолют-Love" то вiн є повнiстю концептуальним та об’єднаним тематикою. Загалом тексти альбому є саме текстами, а не вiршами. Цi тексти - є емпiричним життєвим досвiдом моєї душi. У текстах розповiдається про самотнiсть людської душi, про чисту та неповторну любов... Усе це приправлено атмосферою готики, електронiки та романтики.

- Які курйозні випадки траплялися з вами під час виступу чи репетиції?

- Так одразу й не згадаю. Було не раз таке, що струни рвалися пiд час репетицiй та навiть концертiв. Ну, бiльш начебто нiчого такого. Ранiше часто могли перебрати з чимось перед виступом, але курйозiв знову ж таки не було.

- Досить часто артистів описують ненормальними, занадто ексцентричними, а що передбачає нормальність?

- Я з тих, хто не користується термiном "нормальність", особливо щодо себе. Ну, якщо казати про iнших, як я це розумію - нормальнiсть передбачае якусь стандартну для всiх нормальну соціальну позицiю, музику, одяг та iнше... Нормальнiстю загалом, як бачить практика, прийнято вважати набір якихось затяганих спільних шаблонiв того чи іншого. Творчi люди не можуть бути нормальними.

- Нещодавно відбувся реліз твого дебютного сольного альбому "Best Hits", який містить кавери на улюблених виконавців. Який настрій та ідею альбом доносить до слухачів?

- Щодо мого сольного проєкту - вiн не має нiяких iдей та посилу. Це просто мої улюбленi  пiснi  в моїй обробцi. Створив я окремий проєкт лише для того, щоби не паплюжити гурт "Metameria" каверами.

- Відомо, що миттєвості запам'ятовуються на все життя. Згадай найяскравіший момент у своєму житті.

- Найяскравiших моментiв життя може бути багато. Менi, наприклад, найбiльше запам’яталося, як вперше взяв старшу доньку на руки, коли вона народилася у 2018 році. Також запам’ятався запис першого дебютного альбому. А в мене їх було одразу два. У 2013 р. спершу записав та видав дебютний повноформатний альбом гурту "SynopsiS" і також невдовзi того ж року альбом гурту "Силуэты".

- Багато виконавців зараз сублімують свою пристрасть до концертів у вигляді онлайн-виступів. Ви подібне не практикуєте?

- Щодо онлайну - поки що нi. Але ми намагаємося розвиватись у рiзних напрямах i частiше виступати. Можливо, скоро i це почнемо робити.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ