Підтримати нас

Медузи назавжди?

Автор статті
26 серпня 2021 12:37
1,120
Поширити:

Щоліта зграї медуз окуповують прибережні ділянки херсонських здравниць, завдаючи відпочивальникам опіків і страждань, спонукаючи їх наступного року робити вибір на користь закордонних курортів. Соціальні мережі впродовж липня серпні просто були переповнені знімками справжнього засилля цих драглистих істот у Чорному і Азовському морях.

Науковці констатують: медузи харчуються мікроорганізмами. А їх чисельність  залежить від органіки. З полів дощі й зрошення змивають  добрива, які потрапляють у моря, тому ці драглисті істоти мають багато їжі. Органічних речовин в акваторіях з кожним роком все більшає, медуз теж стає більше.

Цього літа на пляжах Арабатки для купання деякі умільці навіть викопували заглиблення, куди просочувалася вода. Такі басейни, звісно, не могли подарувати всіх принад купання у відкритому морі.  

Але незручності для відпочивальників – то ще, як кажуть, не вся біда. Учені констатують, що в Чорному та Азовському морях майже на 29% зменшився  рибний промисел. А це – прямий наслідок збільшення  кількості медуз, які відбирають кормову базу в мальків.

Тож цього літа в ООН звернулися до всіх держав Чорноморського та Середземноморського басейнів із закликом знищувати медуз, знайшовши  для них застосування в косметичній і медичній промисловості. Або вживати в їжу - так роблять китайці і японці. Хоча навряд чи такі страви будуть популярні в наших краях.

У Приазов’ї на початку 1980-х вже намагалися використовувати медуз. Журнал "Винахідник і раціоналізатор» 40 років тому видрукував цікаву замітку "І медуза не тягар". Процитуємо її: 

 Голова рибколгоспу "Перемога" (на Азовському морі) Віктор Размазін і його співавтори вирішили повернути зло на благо. В колгоспі створена перша в країні, та й у світі, установка для перероблення медуз на корм худобі і птиці. Такі добавки    збільшують прирости на 10-12 відсотків. До того ж у медуз є біологічні речовини, що допомагають організму чинити опір хворобам. Поки ж єдина установка для перероблення медуз працює в колгоспі «Перемога». Вона далека від досконалості, і голова Размазін сподівається на допомогу конструкторів і заводчан. 

Медуз спробували використовувати ще й будівельники. Дослідження засвідчили: додавання їх у бетон підвищує його міцність. І кераміки -  теж. Тож перспективи відкривалися значні. Говорили вже про вилов медуз у промислових обсягах, уже навіть розробляли способи транспортування такої делікатної сировини... 

Але плани, як це часто буває, так і залишилися планами. І про цю тему більше не згадували. На жаль…

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ