Підтримати нас

Медикам зарплату не підвищили

Автор статті
16 грудня 2021 10:00
3,231
Поширити:

Хоча це підвищення не так давно – 1 грудня – і пообіцяв президент Володимир Зеленський під час свого виступу перед Верховною Радою. Зокрема, він анонсував збільшення зарплат медикам у наступному році. З 1 січня 2022 року мінімальна заробітна плата лікарів, за його словами, мала зрости до 20 000 гривень. 

Але вчора,  15 грудня, Верховна Рада не змогла схвалити у першому читанні закон про зміни в  організації медичної допомоги. Серед іншого, він мав  законодавчо  встановити нові зарплати медичному персоналу.   

Закон під час голосування схвалили лише 222 народні обранці. Окрім виконання указу президента про збільшення зарплат медикам, новий закон мав забезпечити ще й створення реєстру орфанних хворих. Це вроджені чи набуті недуги, що трапляються надзвичайно рідко — рідше, ніж один випадок на 2000 населення. 80% цих захворювань мають генетичну природу.

Наміри президента міністр соціальної політики у 2016-2019 роках Андрій Рева прокоментував так: обіцянку Володимира Зеленського щодо мінімальної зарплати лікарям - 20 тисяч гривень у наступному році не буде виконано, оскільки на це не передбачено достатньо коштів у бюджеті. З додатковими фінансовими видатками на зарплати для освітян ситуація така ж.

І ще про зарплату для медиків. Учора, 15 грудня, Кабмін своєю постановою, яка стане чинною  з  січня наступного року, ліквідував велику розбіжність між  оплатою  медпрацівників і керівників закладів охорони здоров’я. 

Отже, з нового року посадовий оклад керівника не зможе перевищувати розмір середньої зарплати медпрацівників закладу охорони здоров’я більш ніж на 60%. 

«Сьогодні розмір посадового окладу керівника може до 10 разів перевищувати мінімальний посадовий оклад лікарського складу колективу. Така ситуація демотивує колектив працювати далі. Тому тепер керівники закладів охорони здоров’я будуть мотивовані вживати заходів для підвищення заробітної плати своїм працівникам”, — сказав Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ