Підтримати нас

Маніпулятивна «сумлінність» нардепа і кандидата Олександра Співаковського

Автор статті
10 липня 2019 05:29
824
Поширити:

Із заявлених особисто і в співпраці 230 законопроектів і проектів постанов «особистим» проектом закону виявився лише ОДИН!

Чинний народний депутат з Херсонщини Олександр Співаковський знову балотується до Верховної Ради по 182 мажоритарному округу, але вже як самовисуванець.

На попередніх виборах у 2014 році пройшов до парламенту від  партії «Блок Петра Порошенка». Є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України, головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань науки і освіти.

Під час прес-конференції в херсонському прес-клубі «Новий день», звітуючи про свою роботу у парламенті, заявив (2.10), що особисто і в співавторстві підготував понад 230 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради, з яких близько 60 вже стали чинними актами. Крім того, сумлінно виконував свої обов’язки народного депутата, безпосередньо брав участь більш ніж у 92 відсотках засідань Верховної Ради.

МЕСЕДЖ 1: «За 4,5 роки роботи парламентар особисто та у співавторстві підготував понад 230 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради, більше 60-ти з них вже стали чинними»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно з офіційною відповіддю першого заступника керівника Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України Анатолія Пивовара, за участю народного депутата України Співаковського О.В. особисто і в співавторстві дійсно підготовлено понад 230 законопроектів та проектів постанов Верховної Ради.

Зокрема, 119 проектів законів та 113 проектів постанов (тобто, загалом 232 документи).

Однак, особисто Олександр Співаковський ініціював лише ОДИН законопроект. Лише 15 проектів законів, підготовлених за його участю, ухвалені як закони України. Всі акти, що стали чинними, підготовлено не особисто, а у співавторстві з іншими депутатами.

Із 113 проектів постанов Олександр Співаковський вніс на розгляд парламенту особисто 63 пропозиції. В цілому було прийнято 38 проектів постанов, із яких 12 стосуються питань законодавчої процедури.

${gallery:c75f59e26c182f5906c0fb9773942c36}

МЕСЕДЖ 2: «92% я був, перебував в роботі безпосередньо під куполом Верховної Ради і голосував. Я думаю, було б більше відсотків, тому що деякі закони, коли голосується, є правки на підтвердження. Деякі правки на підтвердження ми не голосували з різних аргументів і тому ми маємо таку статистику».

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно з частиною 1 статті 26 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», реєстрація  народних депутатів перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться двічі: особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом; та у залі засідань Верховної Ради - за допомогою електронної системи.

Ця норма введена в дію у грудні 2012 року, щоб унеможливити «кнопкодавство». Однак норма про заборону враховувати під час електронного голосування голоси тих депутатів, які не поставили підпис у журналі реєстрації, - не пройшла.

Втім, виплати народному депутату за участь в пленарних засіданнях Верховної Ради нараховуються, згідно з ч. 4 ст. 26 цього чинного Регламенту, саме за даними письмової (а не електронної) реєстрації.

Згідно з даними офіційного веб-порталу Верховної Ради України, Співаковський Олександр Володимирович зареєструвався у залі засідань 534, це дійсно - 92% відвідуваності. Але це була електронна реєстрація, за допомогою картки.

Особисто, під підпис, він зареєструвався 512 разів, тобто його «фактична сумлінність» становить 89%. Різниця лише у 3% - незначна. Проте народний депутат і кандидат у своїй заяві узагальнив дані про електронну реєстрацію і реєстрацію під підпис, що є ознакою маніпуляції.

P.S. Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ