Підтримати нас

Мандрівний Docudays UA відвідав виправні колонії

Автор статті
22 грудня 2018 03:30
892
Поширити:

Минулого тижня Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA побував у Дар’ївській та Херсонській виправних колоніях.

Головна тема цьогорічного фестивалю присвячена суспільним викликам, що пов'язані із рівністю й тому слоган фестивалю – «Рівні рівності». Фільми присвячені групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа.

Координаторка фестивалю у Херсонській області, юристка та  керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк проводила покази у місцях несвободи спільно з Володимиром Куценко, адвокатом та представником Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Для показів обрали фільм данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта про хлопчика з Донбасу  - «Віддалений гавкіт собак». Стрічка увійшла до короткого списку кінопремії «Оскар» і стала однією з 15 претендентів на перемогу в номінації «Кращий документальний повнометражний фільм» у 2019 році. Також фільм вже назвали найкращим дебютом на міжнародному фестивалі документальних фільмів IDFA в Амстердамі.

Події у «Віддалений гавкіт собак» розгортаються на сході України поблизу лінії зіткнення. У центрі сюжету – життя 10-річного хлопчика Олега, який живе зі своєю бабусею у Гнутовому на Донеччині. Після початку бойових дій на Донбасі вони залишаються в селі й спостерігають за тим, як виїжджають інші. Через цю історію у фільмі показано, що для дитини означає зростати у зоні війни. Фільм є спільним проектом Данії, Швеції та Фінляндії. Робота над ним тривала з 2015 по 2017 роки.

Глядачі з хвилюванням дивились фільм і уважно слідкували за кожною новою пригодою Олега. Кіно нікого не залишило байдужим. Всіх вразило те, як війна впливає на дітей та їх батьків, на їх життя та сприйняття світу.

Після показів Володимир Куценко провів консультації з правової допомоги та відповів на найгарячіші питання глядачів.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ