Підтримати нас

"Маленька Франція" на Херсонщині

Автор статті
27 серпня 2021 07:30
1,710
Поширити:

На початку XIX століття в Херсонській області з'явився район, який сучасники назвали "Маленька Франція".

Це була частина тодішнього Дніпровського повіту Таврійської губернії (зараз – південь лівобережжя Херсонської області). Чому так сталося? Ще наприкінці XVIII до нас почали приїжджали європейці, шукаючи заробіток, нових привілеїв, посад та, взагалі, кращої долі. Їх залучали до різних сфер економіки регіону. Німці розвивали аграрний сектор, греки займалися рибним промислом, італійці - будівництвом тощо.

У цьому різноманітті національностей певне місце посіли французи, які на початку XIX століття стали справжніми "королями вівчарства" та виноробами південного регіону. Вони заснували маєтки у селах Софієвка, Кларівка (сучасна - Круглозерка), Чорномор’я тощо. Цікавий факт, що французи намагалися залучати на роботи у свої маєтки тільки кріпаків із Київської та Полтавської губерній, вважаючи українських селян найбільш працездатними та кмітливим. Так їх схарактеризував Дюк Рішельє у своєму листуванні з міністром внутрішніх справ Російської імперії В.П. Кочубеєм.

Але французи відзначилися у нас не тільки господарською діяльністю. Вони взяли активну участь в управлінні Херсонської губернії*. У першій чверті XIX століття майже все вертикаль місцевої влади була представлена цими іноземцями. Як так сталося? Відповідь доволі проста - завдяки генерал-губернатору південних губерній України герцогу де Рішельє**. Він намагався оточувати себе земляками. У результаті херсонським губернатором став граф Карл Сент-Прі, міським головою Херсона - маркіз Людовік Альбранд, командувачем Чорноморського флоту - маркіз Жан-Батист де Траверсе тощо. Іншими словами, як земляцтво чи «кумівство» - назвати це навряд чи можна.

Арман Емманюель Софія Септіманія де Віньєро дю Плессі, герцог де Рішельє

Тому на Півдні України утворився не численний, але міцний та впливовий "конгломерат" французів. Така ситуація продовжувалася до 1814 року, поки Рішельє не повернувся до Батьківщини. Після того у місцевих владних колах французи починали втрачати своє домінування.

Ось так у позаминулому столітті утворилася невеличка «монополія» французів в управлінні Херсонською губернією.

*Херсонська губернія (1803-1922 рр.) – адміністративна одиниця Російської імперії, яка охоплювала територію сучасної Миколаївської, Одеської, частини Херсонської, Дніпропетровської, Кропивницької областей та Придністров’я. Її розмір був приблизно як дві сучасні Бельгії.

**Арман Емманюель Софія Септіманія де Віньєро дю Плессі, герцог де Рішельє (1766-1822 рр.) – французький політичний та військовий діяч, перший градоначальник Одеси, генерал-губернатор південних губерній України, перший міністр королівської Франції.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ