Підтримати нас

Литва закликає відключити Росію від SWIFT

Автор статті
11 грудня 2018 15:24
607
Поширити:

Литовський Сейм ухвалив резолюцію на підтримку України, в якій пропонує розширити санкції проти Росії після захоплення українських суден і моряків у районі Керченської протоки.

"Прийнята резолюція рішуче засуджує військову агресію проти України з боку Російської Федерації та агресивні односторонні дії, які є грубим порушенням двосторонніх і багатосторонніх угод і міжнародного права, що загрожують всьому регіону і європейській безпеці, і закликає до негайних дій", - йдеться в повідомленні на сайті парламенту.

У резолюції наголошується, що Росія перейшла "червоні лінії", напавши на українські судна в районі Керченської протоки:

"Сейм Литви закликає до радикальної зміни стратегії Заходу щодо стримування російської агресії, переходу до конкретних дій, які має зробити Росія, і, якщо вони не будуть реалізовані, до введення набагато ефективніших і більш широких санкцій".

Водночас пропонується висунути кілька умов і вимог до Росії: контроль над Керченською протокою має перейти до ООН; окуповані Росією території України - передані під управління миротворчої місії ООН; всі захоплені українські громадяни - як політичні в'язні, так і військовополонені - мають бути звільнені.

"Якщо Росія не виконає ці вимоги найближчим часом або накладе вето на ці рішення, пропонується ввести всеосяжні санкції, в тому числі на російський газовий, нафтовий і фінансовий сектори, включаючи виключення із системи SWIFT", - йдеться в резолюції.

Сейм підтримує присутність НАТО в Чорному морі, закликає держави-члени ЄС і НАТО розширювати і поглиблювати співробітництво з Україною, сприяти зміцненню її обороноздатності, здійснення реформ для того, щоб до 2027 року Україна була належним чином підготовлена ​​до запуску в ЄС переговорів про приєднання.

У документі, прийнятому Сеймом, міститься звернення до держав-членів ЄС і НАТО, а також ООН, ОБСЄ, Ради Європи і парламентських зборів вжити всіх заходів для забезпечення того, щоб Росія поклала край агресії проти України, припинила мілітаризацію Приазов'я, а територіальна цілісність України була відновлена.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ