Підтримати нас

“Листи щастя” від херсонського водоканалу

Автор статті
19 серпня 2020 12:00
1,443
Поширити:

Херсонський водоканал почав сповіщати мешканців багатоквартирних будинків про намір встановити вузол комерційного обліку коштом співвласників.

Обурившись таким повідомленням, до редакції онлайн газети “Вгору” звернулася мешканка одного з будинків Таврійського мікрорайону з проханням пояснити: що це за вузол та чому вона має платити за його встановлення, якщо в неї є лічильник у квартирі?

«Лист щастя», який отримали мешканці будинку по вулиці 49 Гвардійської Херсонської Дивізії, 2, корпус 1 від водоканалу

Примітно, що в даному повідомленні водоканалу написано про розцінки та реквізити. Але нічого не сказано про те, що це за «вузол» і навіщо він потрібен користувачам. Також не зрозуміло, як саме нараховано внески. І чому всі ці витрати лягають на співвласників? У цьому й будемо розбиратися докладніше.

Що таке вузол комерційного обліку?

Ще у 2017 році народні депутати прийняли Закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Він зобов’язує встановлювати вузли комерційного обліку в будинках, де є більш як двоє власників.

Тобто окрім розподільних лічильників на воду в оселях, мешканці мають встановити загальнобудинковий водомір, який буде фіксувати об’єм води, що «увійшов» до будинку. Це і є вузол комерційного обліку.

У наказі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затверджена методика розподілу внесків на придбання, встановлення та обслуговування вузлу між споживачами, за якою має діяти водопостачальник.

Так виглядає вузол комерційного обліку

Для чого потрібен вузол комерційного обліку?

Особисті лічильники користувачів фіксують об'єм спожитої води тільки в оселі. Поза обліком залишаються втрати від пошкоджених труб всередині багатоквартирного будинку, понаднормове споживання води користувачами, котрі не мають лічильника та незаконні врізки когось із сусідів.

Вузол комерційного обліку дозволить водопостачальнику обрахувати втрати, що не враховують особисті лічильники споживачів. За них доведеться платити співвласникам.

І тут починається найцікавіше.

Хто із співвласників платитиме за різницю між показами особистих лічильників та вузла комерційного обліку?

У першу чергу надлишкові втрати води в будинку розподілятимуть між абонентами, у котрих не встановлено лічильник в оселі. Якщо таких у будинку немає, то загальнобудинкові втрати пропорційно розподілятимуть між всіма співвласниками згідно з методикою.

Про це у коментарі онлайн газеті «Вгору» повідомила заступник директора з економічних питань херсонського водоканалу Оксана Білоус.

Також вона пояснила, що ці нововведення не примха водоканалу, а вимога закону, за невиконання якого водопостачальника обкладатимуть штрафними санкціями:

«Ми поставлені в умови, коли не виконувати закон не можемо, бо підприємство не має вільних коштів сплачувати санкції»

Щодо внесків

Закон передбачає три джерела фінансування на придбання, встановлення  та обслуговування вузла комерційного обліку: коштом водопостачальника, коштом місцевого бюджету та за рахунок співвласників.

У херсонському водоканалі стверджують, що грошей у них на це немає. Херсонська міська рада прийняла відповідну програму, але не профінансувала її. Залишаються тільки кошти співвласників.

При цьому мешканці можуть самі промоніторити ринкові ціни й придбати вузол комерційного обліку дешевше, ніж пропонує водоканал. Головне, щоб прилад мав сертифікат. Також співвласники можуть підібрати для себе підрядника, який встановить вузол комерційного обліку дешевше, ніж підрядники водоканалу.

За словами Оксани Білоус це — цілком реально. Річ у тім, що водопостачальник обмежений рамками визначеної урядом методики, а от співвласники, якщо організуються, можуть обрати для себе більш економний варіант.

Якщо ж мешканці будинку такої ініціативи не проявлять, то придбанням та встановленням вузлу комерційного обліку займатиметься водоканал. Для цього підприємство залучатиме кредитні кошти. Витрати на погашення відсотків уже включені водоканалом до вищенаведених внесків. У такому випадку переплата для споживачів вийде чимала.

Для будинку нашої читачки по вулиці 49 Гвардійської Херсонської Дивізії, 2, корпус 1, вартість вузла комерційного обліку та його встановлення водоканал оцінив в 74 433 гривень. Співвласникам запропоновано виплачувати внески по 7 577 гривень щоквартально впродовж 5 років. Загалом це вийде понад 151 тисячу гривень. Віднімаємо від 151 тисячі гривень 74 і бачимо, що переплата становить більш, як у два рази, а саме 77 тисяч гривень.

Але ця сума порахована для всього будинку. Щоб зрозуміти, скільки заплатить один співвласник, необхідно розділити цю суму на кількість квартир у будинку.

Про наболіле

Судячи зі звернень, що надходять до нашої редакції, містяни, м’яко кажучи, не в захваті від таких нововведень. Херсонці вже давно скаржаться на якість води в оселях.

Споживачі очікують, що нарешті почнуть отримувати з кранів воду, яку зможуть пити. Але поки херсонцям доводиться віддавати чималі гроші за питну воду з автоматів та “точок” розливу. І їх кількість в Херсоні з кожним роком тільки зростає.

А тут іще на користувачів покладуть витрати на встановлення, обслуговування та заміну вузла комерційного обліку та загальнобудинкові втрати.

Виходить гра в одні ворота: якість води в кранах херсонців не покращується, а утримання за послуги водопостачальника — зростають.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ