Підтримати нас

Лист шпинату став основою для вирощеного серцевого м’яза

Автор статті
30 березня 2017 15:30
622
Поширити:

Американські дослідники змогли використати каркас звичайного рослинного листя, щоб виростити в ньому серцевий м’яз, здатний до скорочень.

Наука давно займається спробами виростити справжнє серце, адже це відкриє безліч можливостей як для подальших дослідів, так і для безпосередніх пересадок органів людям, які цього потребують. Однією з ключових проблем на шляху до цього є неможливість створення повноцінної мережі судин. Однак вчені з Вустерського технологічного інституту, а також Університетів Вісконсіна та Арказансу придумали використовувати для цього рослини.

Справа в тому, що структура листя досить сильно нагадує комплекс судин і капілярів у тварин. При цьому целюлоза, з якої воно складається, добре поєднується з тваринними клітинами. Тож дослідники вирішили створити серцевий м’яз на основі шпинату.

Для цього з листя ретельно вимили усі зайві клітини. П’ять днів крізь його «судини» пропускали мильний розчин та інші речовини, завдяки чому він став майже прозорим. Після цього листя ретельно перевірили на структуру, хімічний склад і проникність тканин. Коли досліди показали, що все працює добре, екс-шпинат заселили людськими клітинами, які покривають судини зсередини, а його поверхню вкрили мезенхімальними стовбуровими і серцевими м’язовими клітинами.

Вже за три дні все це закріпилось на листі і сформувало клітинні кластери. А за два дні почались скорочення серцевих м’язів, які активно продовжувались близько двох тижнів.

«Використовуючи сприятливий хімічний склад рослинних каркасів, ми можемо позбутися високої вартості та інших обмежень, пов’язаних з використання складних синтетичних композитних матеріалів, – переконані автори дослідження. – Комбінуючи екологічно нешкідливі рослинні тканини з технологією проточної децеллюлярізаціі, ми показали, що листя може стати стійким джерелом каркасів із судинною мережею для тканинної інженерії»

Наразі розвиток технології продовжується. Вчені сподіваються, що вже скоро їх розробка буде мати практичне втілення в медицині та біоінженерії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ