Підтримати нас

Голова Нацполіції: кількість кримінальних справ по підроблених ковід-сертифікатах наближається до тисячі

Автор статті
29 жовтня 2021 13:00
862
Поширити:

З початком в Україні масової кампанії з вакцинації від коронавірусу активізувалися шахраї, які виготовляють підроблені ковід-сертифікати, торгуючи ними.

Як правило, такого роду документ можна придбати на різних інтернет-ресурсах.

Про це, зокрема, під час передачі "Право на владу"  на телеканалі "1+1" розповів очільник Нацполіції України Ігор Клименко.

Він повідомив, що на кінець жовтня поліція розпочала майже 870 кримінальних проваджень за фактами шахрайства та підробки ковід-сертифікатів.

Аферисти "працюють" одразу за кількома напрямками. Так, є громадяни, які вдома виготовляють ковід-сертифікати, роздруковують їх на ксероксі та продають через інтернет. Також відомі випадки, коли особи, які відбувають термін у місцях позбавлення волі, вимагають у громадян переказати гроші на банківську картку за неіснуючий документ.

Окрема історія – нечисті на руку медики.

Небезпечною є категорія лікарів, які покликані захищати здоров‘я громадян: вони вдаються до підробки медичних документів. Більше того, вони мають доступ до державного реєстру і таким чином заробляють гроші. І таких проваджень у нас більше 70 відсотків, - зазначив Ігор Клименко.  

Також серед правопорушників - представники туристичних агентств, які в пакет документів, необхідних для виїзду за кордон, додають послугу надання “ковід-сертифікату”. 

Ігор Клименко додав: в Україні близько 4 тисяч правоохоронців мають на планшетах програмне забезпечення для перевірки сертифікатів. Вони працюють у складі рейдових груп або виїжджають на відповідні виклики. У разі виявлення фейкових документів на місце події одразу прибуває слідчо-оперативна група для документування правопорушення.  

Крім правоохоронців, право на перевірку сертифікатів мають санітарні лікарі, працівники Держпродспоживслужби, провідники на залізниці та працівники торговельно-розважальних комплексів. Рішення ж щодо притягнення правопорушника до відповідальності ухвалює суд.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ