Підтримати нас

Луценка звільнили з посади Генпрокурора з порушенням закону

Автор статті
14 жовтня 2019 14:28
848
Поширити:

Юрій Луценко зможе поновитися на посаді Генерального прокурора через суд, бо президент і Верховна Рада порушили закон при його звільненні. 

Про це йдеться у відеоблозі Данила Мокрика на Bihus.Info.

За законом, звільнити Генерального прокурора може Верховна Рада, висловивши йому недовіру. Або, як сталося у випадку Луценка, Генпрокурор може написати заяву про відставку, президент - її прийняти, а парламент - погодити.

Однак в Законі про прокуратуру, чинному на 29 серпня 2019 року (день звільнення Луценка), є також додаткова умова:

“У разі звільнення Генерального прокурора з адміністративної посади… Президент України або Верховна Рада України відповідно отримують від Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП - ред.) висновок щодо виконання Генеральним прокурором професійних обов’язків". (ч. 4 ст. 42 Закону).

Це означає, що перед рішенням про звільнення Юрія Луценка Президент повинен був звернутися до КДКП за таким висновком.

У зв’язку із цим журналіст Bihus.Info надіслав відповідні запити на публічну інформацію. В Офісі Президента відповіли, що запитуваний документ (висновок КДКП щодо виконання Луценком своїх професійних обов’язків) - відсутній. У Верховній Раді натомість відповіли, що “зазначений висновок не надходив”.

Остаточну відповідь Bihus.Info надали в Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів.

“Звернення від Президента України чи Верховної Ради України про надання такого висновку не надходили… Питання про надання висновку щодо виконання Генеральним прокурором України Луценком Ю.В. не розглядалось”.

Треба наголосити, що після звільнення Юрія Луценка Верховна Рада внесла суттєві зміни в Закон про прокуратуру і виключила частину про висновок КДКП. Однак на момент відставки Луценка ще була чинна попередня редакція.

Це порушення закону може стати підставою для Луценка оскаржити своє звільнення. Зараз звільнення з посади Генпрокурора оскаржує також його попередник Віктор Шокін. Нещодавно Микола Голомша повернув собі через суд посаду першого заступника Генерального прокурора - через 5 років після звільнення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ