Підтримати нас

Культурне дозвілля «по-херсонськи»

Автор статті
16 грудня 2020 06:30
1,880
Поширити:

Початок XX століття. Херсон продовжує  розвиватися як торгове місто. З’являються нові підприємства та аграрні економії, відкриваються на центральних вулицях нові крамнички, ресторани, готелі, приїжджають іноземці. Кількість населення міста вже доходить до позначки 80 тисяч. І кожному з городян хочеться не тільки  працювати, а й відпочивати.

Де ж міг культурно відпочити обиватель?

Звісно, він мав змогу побувати в театрі, нова будівля якого з’явилася ще у 1889 році. Його урочисто відкрили комедією Олександра Островського «Прибуткове місце». Тут виступали трупи Всеволода Мейерхольда, Панаса Саксаганського, Миколи Садовського, Олександра Крамова. Але такий відпочинок був не для всіх. Хтось не міг собі дозволити заплатити за квитки. А хтось не володів іноземними мовами. Значна кількість європейських п’єс ставилися  оригінальною - англійською, французькою, німецькою та іншими мовами. А комусь просто було нецікаве таке дозвілля. Також відвідування театру було демонстрацією статусу. Який-небудь власник невеликої торгової лавки, відвідавши театральну виставу, міг потім тиждень ходити та розповідати, що він сидів поряд з херсонською богемою. Хоча й нічого не зрозумів з того, що відбувається на сцені.

А що ж було робити іншим херсонцям, які не змогли потрапити в театр? Тут їх рятували приїжджі циркові трупи. На Ярмарковій площі (нині – Площа Свободи) розміщався стаціонарний цирк. Не буду розповідати про всі трупи, які приїжджали у Херсон. Тільки зупинюся на найпопулярнішій із них – цирк Олександра Девін’є. Для неї навіть у 1901 році звели будівлю за 12 днів. Це був справжній рекорд інженерної справи. Перший виступ відбувся 20 травня 1901 року. Херсонці змогли насолодитися виступали гімнастки Лоли, клоунів Луко та побачити виступ самого керівника цирку, який був професійним дресирувальником. Сучасники тих подій згадували, що “весь Херсон відвідав 40 виступів циркової трупи”. А проводжали їх, як справжніх героїв, що подарували свято для всього міста. Потім у салонах, у магазинах, на бульварах та ринках ще довго обговорювали незвичайні виступи артистів.

Як ще міг херсонець культурно відпочити? Було не так багато варіантів. Він міг вирушити до міського клубу (нині – колишній Палац культури суднобудівників) пограти в азартні ігри та послухати живу музику. Також міг відвідати публічні виступи поетів або письменників у міській аудиторії (нині – обласний палац культури) або податися у парки та бульвари, де мав змогу покататися на повітряних кулях, послухати духовий оркестр пожежної команди тощо.

Але найпопулярнішою дивиною тоді був сінематограф. У той час починають відриватися перші кінотеатри в Херсоні. Одним з таких був ілюзіон Георга Карловича Зайлера (нині – будівля господарського суду). Тут демонструвалися не тільки новинки кінематографу, але й були виступи артистів, співаків, фокусників. Але в 1908 році ілюзіон спіткала біда - він згорів. Казали, що то конкуренти підпалили. Власник, який не застрахував будівлю та залишився без засобів існування, скоїв самогубство. Через декілька років на цьому місці був побудований новий біоскоп, який продовжив радувати херсонців новими фільмами німого кіно.

Ось такі способи відпочинку пропонував своїм городянам Херсон початку XX століття.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ