Підтримати нас

Крим: бачення майбутнього

Автор статті
10 липня 2019 08:58
708
Поширити:

До Херсона завітав культурно-соціальний проект «Кримський дім об`єднує серця», мета якого познайомити українців із різних міст з культурою кримських татар, актуалізувавши питання Криму та корінного народу.

Дискусія «Крим: бачення майбутнього» відбулася 9 липня в форматі питання-відповідь. Ось головні тези, які прозвучали в ході дискусії.

Що відбувається у Криму останні 5 років

Як зазначив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, з моменту окупації по Криму котиться каток репресій. У Криму і на різних територіях Росії вже понад 100 політв’язнів. Є ще є 24 військовополонених українських моряків, яких в Росії вважають порушниками кордону і судять як таких. У Криму 180 дітей залишилися без батьківської опіки, поки батьки сидять у тюрмах і таборах. На півострові знищують кримськотатарську спадщину, для прикладу можна взяти Ханський палац, який, під виглядом реставрації, ремонтують, втрачається його автентичність і він стане нецікавим як об’єкт культурної спадщини. Також порушується екологічна рівновага півострова.

Ільмі Умеров.

«Що робити? Дуже жорстко ставити на міжнародному рівні проблему Криму і Донбасу, відновлення територіальної цілісності. Санкції стосовно Росії мають посилюватися до такої міри, щоб був результат. Україні не потрібна перемога будь-якою ціною, нам потрібен мир після перемоги» - зазначив Ільмі.

Як вирішується питання повернення людей, які живуть на окупованих територіях?

Юсуф Куркчі наголосив, що для громадян України на окупованих територіях важливо зберегти ті зв’язки  з нашою державою – доступ до адміністративних послуг, можливість отримання документів у зручний спосіб. Також треба звернути увагу на вступну кампанію – це безпрецедентна практика, коли практично будь-яка дитина з окупованої території має можливість використати своє право на безоплатну освіту, а держава зобов’язується ці права реалізувати.

Юсуф Куркчі.

«Робота яка ведеться міністерством з питань тимчасово окупованих територій – це забезпечення зав’язків між громадянами та державою, а також моніторинг і реакція на те, що відбувається сьогодні» - додав Юсуф Куркчі.

Що робитиме представник Президента України в АРК

 «Я думаю, що в питаннях реінтеграції, деокупації Криму  багато що залежить від спільних зусиль всіх, хто займається Кримом – це й органи державної влади, це і громадські організації, активісти. Всі ті, хто готові працювати за кримською тематикою. Тому я думаю, що лише спільні зусилля можуть дати результат. Ми повинні так   говорити про напрацювання стратегії чи концепції реінтеграції, деокупації Криму, бо останні 5 років у цьому питанні багато що робилося хаотично» - розповів постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич.

Який стан Едема Бекірова

Сьогодні (9 липня) 210-й день його незаконного утримання.

«Він хвора людина, інвалід 1 групи, його не мають права утримувати в СІЗО. Вчора мені повідомили, що у нього ще й запалення легень. Всі ліки ми передаємо.

Моя донька писала понад 15 заяв про зустріч і отримала відмови. Бачилися лише у суді. Ми листуємося, один раз в 5 днів адвокат передає листи до нього» - розповіла дружина політв'язня Гульнара Бекірова.

Гульнара Бекірова розповідає про чоловіка.

Після дискусії модератор заходу Алім Алієв - правозахисник та програмний директор Кримського Дому презентував першу українсько-кримськотатарську антологію «Кримський інжир».

 «Ми привезли голос вільного Криму. Для мене сучасні кримськотатарські поети і поетки є тими, хто тримає руку на пульсі. Минулого року ми створили перший україно-кримськотатарський літературний конкурс «Кримський інжир» та місяць тому вийшла перша антологія».

Алім Алієв.

Фіналістки та переможниці конкурсу Аліє Кенжалієва та Сеяре Кокче провели літературні читання творів з цієї антології.

Сеяре Кокче читає свій переклад вірша Сергія Жадана «Як ми будували свої доми».

Також, 10 липня, в рамках проекту Кримський дім об`єднує серця»  в ресторані Mozart (вул. Ярослава Мудрого, 50) відбудеться концерт Усеїна Бекірова — відомого кримськотатарського музиканта, джазового піаніста, композитора, аранжувальника, саунд-продюсера та Айсель Балич - кримськотатарської співачки, виконавиці джазу, рок, поп та фольклорних композицій.

Вхід вільний.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ