Підтримати нас

Кредити НЕФКО на нове освітлення та тепло у Херсоні

Автор статті
23 липня 2019 13:03
825
Поширити:

У Херсоні планують оновити вуличне освітлення та модернізувати систему опалення в медзакладах.  

Про це говорили 23 липня під час тристоронньої зустрічі у Херсонській міськраді. Представники Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та експерти компанії Clean Energy Solutions (CES)  оприлюднили фінальний звіт спільного проекту з підвищення енергоефективності комунального неприбуткового підприємства  «Херсонської міської клінічної лікарні ім. О.С. Лучанського» та вуличного освітлення міста.

Загальний бюджет складає 6,9 млн євро з яких 1 млн це грантові кошти, 0,9 млн це частка, яку повинен сплатити міський бюджет, решта це кредитні кошти НЕФКО.    

Старший інвестиційний менеджер Амунд Бейтнес Північної екологічної фінансової корпорації наголошує:

«Під час підготовки цього проекту ми врахували головні вимоги та побажання, що нам необхідно зробити в місті. Ми з боку НЕФКО орієнтувались на те аби максимально ефективно використати суму у 5 млн євро у цьому проекті як на лікарню так і на вуличне освітлення».  

Експерти провели соціально-економічний аналіз вулиць та будівель лікарень, також виписали всі необхідні заходи з енергоефективності.  На реконструкцію вуличного освітлення планується виділити 2,7 млн євро. На ці кошти збираються закупити та встановити LED- світлоточки замість 5 тис. старих світильників. Також передбачається встановлення нових пунктів керування освітленням  із дистанційним управлінням із центрального диспетчерського пункту.   

Міхаель Райдлінгер керівник проекту з компанії Clean Energy Solutions  пояснює: 

- У початковому списку в нас було 350 вулиць, а це - 241 км. Зрештую ми відібрали разом з представниками міськради 84 пріоритетних вулиць. Обирали за принципом: де щодня  ходять якнайбільше людей, де найбільший трафік транспорту, де зосереджено найбільше навчальних закладів та автобусних і тролейбусних маршрутів.

На проект компанія НЕФКО спрямовує близько 5 млн євро кредитних коштів, 20% від цієї суми повинні обов’язково сплатити з міського бюджету.

Стосовно термомодернізації КПП «Херсонська міська клінічна лікарня імені О.С. Лучанського» експертна група обрала 4 будівлі для впровадження енергоефективності – головний корпус лікарні, поліклініки №1, дитячу поліклініку та пологовий будинок. Тобто, реконструювати будуть майже всю лікарню - 80% корпусів. На ці заходи планують спрямувати 4,6 млн євро. За розрахунками компанії Clean Energy Solutions це дозволить зекономити 46% витрат на комунальні послуги. Кошти на термомодернізацію повністю окупляться через 10,5 років.

Виконуючий обов’язки головного лікаря медзакладу Володимир Ларіонов додає:

Коли міська рада обирала учасників проекту, ми внесли пропозиції, що хотіли б взяти участь у програмі термомодернізації і місцева влада погодилася співпрацювати з нами. Це буде утеплення стін, заміна світильників, встановлення сонячних колекторів, це модернізація локальної вентиляції та системи батарей. А також планується диспетчеризація всіх енергоносіїв як тепла так і електрики.

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко пообіцяв розглянути питання про виділення необхідних коштів для співфінансування проекту на найближчій сесії у серпні.

Нагадаємо НЕФКО – це міжнародна організація утворена у 1992 році країнами Північної Європи такими як Данія, Швеція, Фінляндія, Іспанія, Норвегія. Діяльність організації пов’язана з фінансуванням проектів, які сприяють збереженню довкілля, розв'язанню екологічних проблем. На сьогодні в Україні НЕФКО впроваджує близько 150 проектів.   

 

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ