Підтримати нас

Крах тоталітарних держав після Олімпіад – історична закономірність

Vgoru
Автор статті
25 серпня 2022 17:30
2,348
Поширити:

«Історія циклічна. Все повторюється» – так колись сказав класик. Дійсно, в історичному контексті деякі події повторюються, набуваючи форми “несподіваних” закономірностей.

Простежуючи, наприклад, перебіг подій напередодні Олімпіад, які проводилися у 20 – початку 21 століть, можна вивести одну закономірність. Всі авторитарні або тоталітарні європейські держави, які організовували в себе ці змагання, через 9-10 років переставали існувати.

Олімпіада в нацистській Німеччині 1936 рік

У 1936 році в нацистській Німеччині провели Олімпійські ігри. Їх бойкотували США, Велика Британія, Франція, Швеція та низка інших країн. Навіть була пропозиція організувати контролімпіаду в Барселоні. Але  в 1936 році почалася громадянська війна в Іспанії, це не дозволило провести альтернативні ігри. А через 9 років перестав існувати Третій Рейх.

Олімпіада в москві 1980 рік

Така ж доля спіткала іншу тоталітарну імперію – радянський союз. У 1980 році в москві  провели Олімпіаду. Ці спортивні змагання також бойкотували деякі країни – США, Канада, Туреччина, Японія... А десь через 10 років срср зник з мапи світу.

Олімпіада в сочі 2014 рік

Як пам'ятаєте, у 2014 році Олімпіада відбулася й у рф. Тож, може, така закономірність “спрацює” незабаром і після неї?

Тим паче, що зникненню цих тоталітарних держав передували й інші передумови:

  1. Нацистська Німеччина та радянська держава почали війни, які для них закінчилися поразкою. У випадку з Третім Рейхом – це Друга світова війна, а з срср – Афганська війна.
  2. Мілітаризація держав. У них переважно розвивали військо-промисловий потенціал, що негативно позначилося на соціально-економічному розвитку. Всі сили спрямовували на виготовлення зброї, форми, укріплень. Це спричинило погіршення фінансового становища та побуту переважної більшості  населення — нестача та низька якість продуктів, одежі та інших товарів. 
  3. Переоцінка власних військових сил. Уряди нацистської Німеччини та срср гідно не оцінили сил  держав, на які напали. Пов'язано це з тим, що  на психологічному рівні пропагандисти починали вірити в ті тези, які ж самі вигадали. Відбулася так звана “втрата реальності”. Так, срср хотіли за декілька днів завершити операцію в Афганістані, а Третій Рейх – пройти “переможним маршем” за кілька місяців.

Наразі всі ці помилки повторює кремль, розпочавши  вторгнення в Україну та мілітаризуючи свою державу. І, як пам’ятаєте, російські пропагандисти також горлали, що столицю України окупаційні війська візьмуть за три дні.

Звісно, ми не претендуємо на роль Нострадамуса. Але є ось такі закономірності, що доволі виразно простежуються. 

Може, все-таки Олімпіада має такий «чудодійний» ефект для оздоровлення планети?

Віримо ЗСУ та в нашу перемогу!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ