Підтримати нас

Кожна четверта дитина в Україні пережила сексуальне насильство – Філіпішина

Автор статті
09 березня 2018 16:00
633
Поширити:

З-поміж семи мільйонів дітей в Україні близько двох мільйонів щороку страждають від тих чи інших дій, спрямованих на їхню сексуальну свободу чи сексуальну недоторканність.

Такі дані озвучила представниця Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Аксана Філіпішина, повідомляє "Громадське радіо".

За її словами, щороку поліція фіксує близько 500 подібних випадків, у зв’язку з якими проводяться кримінальні провадження.

Філіпішина пояснила, що в Кримінальному кодексі України є п’ять статей стосовно сексуальної свободи та сексуальної недоторканності дитини. До найбільшого покарання – 15 років позбавлення волі – засуджують винуватців зґвалтування.

"Крім того, є такі види злочинів, як насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом (без проникнення безпосередньо в статеві органи дитини). Також примушування до вступу в статевий зв’язок. Окрема санкція передбачена, якщо мова йде про близьких людей – тобто такі дії вчинені з боку матері батька, вітчима або близьких родичів. І також це розбещення неповнолітніх – розпусні дії стосовно дітей", − додала вона.

Філіпішина також зазначила, що великою проблемою є небажання правоохоронців розслідувати подібні справи. Так з числа 500 ініційованих проваджень до покарання доходять близько 200.

"Відверто скажу, в нас є брак фахівців, у тому числі психологів, які здійснюють експертизу по такій категорії справ", − підкреслила вона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ