Підтримати нас

Кожен третій кавун в Україні - херсонський

Автор статті
26 серпня 2021 07:30
1,141
Поширити:

Український клуб аграрного бізнесу повідомив, що солодку ягоду в нас вирощують майже на 46 тисячах гектарах - 400 тисяч тонн. І 38% смугастиків - у Херсонській області.

Але з кожним роком  посівні площі під кавунами дедалі меншають. Звісно, могли б вирощувати й більше, аби продукт масово йшов на експорт. Але за кордон надходить усього-на-всього 8 відсотків урожаю. А все тому, що він не дуже годиться для транспортування. А ще через значну вагу товар вивозять у найближчі країни. Тому основну частину кавунів купує Молдова (29% української експортної виручки), Польща (21%), Латвія (17%), Литва (15%), а також донедавна і Білорусь (10%).

І ще трохи «солодкої» статистики. За даними  Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН  - FAOstat, найбільше кавунів на одного жителя споживають у Вірменії (47 кг). Да другій сходинці - албанці (43 кг). Потім Гайана – 28 кг, Туркменістан і Чорногорія – по 27 кг. Україна в цьому переліку пірнула до самого дна - 4 кг на людину на рік.

І насамкінець. Торішньої осені наші урядові чиновники запевняли: український кавун і карпатський мед уже цього літа зареєструють як географічні бренди. Цей проєкт, що уможливить розвиток системи географічної ідентифікації в рамках асоціації з Євросоюзом,  фінансується ЄС. Однак літо спливає, кавуни поступово відходять, а про бренди ніхто й не згадує. Чи то уряди в Україні змінюються занадто часто, чи то пообіцяти й забути - у нас стало звичною практикою.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ