Підтримати нас

"Ковід-паспорти" та міжнародні сертифікати. Як подорожувати Європою?

Автор статті
29 червня 2021 14:30
1,226
Поширити:

Епопея з пандемією коронавірусу COVID-19 у світі вступає в нову стадію.

Так, уже з першого липня країни Євросоюзу видаватимуть громадянам "цифровий зелений сертифікат", або так званий ковід-паспорт. Таке рішення ухвалила Рада Європейського Союзу на своєму засіданні 14 червня.

Тим часом схожий документ вже почали отримувати й українські громадяни. Право на це мають ті, хто двічі вакцинувався від коронавірусу.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, на кінець червня вакцину отримали понад півтора мільйона осіб, в той час, як подвійну дозу вакцини - близько 300 тисяч українців.

Слід зазначити, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію застосовується не тільки у зв'язку з нинішнім коронавірусом COVID-19. Адже цей сертифікат був затверджений Всесвітньою організацією здоров'я ще у 2005 році, коли про ковід ще навіть не здогадувалися.

Цей документ свідчить про те, що людина отримала щеплення проти різних форм грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань (і від ковіду в тому числі).

Цікаво, що сертифікат заповнюється англійською або французькою мовами, може додатково оформлятися й українською, але існує виключно в паперовому варіанті.

У документі прописуються такі дані:

  • Прізвище та ім'я пацієнта латинськими літерами;
  • дата отримання обох доз вакцини;
  • назва використаної вакцини;
  • офіційний штамп закладу охорони здоров'я;
  • підпис лікаря і пацієнта (або його уповноваженого представника).

Термін дії свідоцтва - один рік з можливістю продовження.

Важливо розуміти, що сертифікат видається лише тоді, якщо ви двічі отримали вакцини, офіційно затверджені ВООЗ. А саме: Pfizer, CoronaVac і AstraZeneca. Усі ці вакцини вже діють в Україні.

Водночас, ковідний паспорт, про який сказано вище і який розроблений в Європі, має певні відмінності.

Ці документи будуть підтверджувати отримання щеплення проти коронавірусу, наявність негативного тесту або імунітету після одужання від цієї хвороби.

Видача таких сертифікатів можлива, якщо у людини є підтвердження, що вона щеплена одним із чотирьох видів вакцин, зареєстрованих в Євросоюзі. Це вакцини: BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca й Johnson & Johnson.

Негативними в Європі визнаються ПЛР-тести або тести на антиген. Видається "зелений" ковід-паспорт терміном на 180 днів (тобто, на пів року). Хоча сьогодні вірогідно відомо, що імунітет після захворювання коронавірусом зберігається як мінімум рік (але є випадки, коли люди зі слабким здоров'ям заражаються повторно вже через 2-3 місяці після одужання).

Обидва документи, про які ми розповіли, дають українському громадянину право подорожувати країнами Євросоюзу, адже вони ним імплементовані.

Втім, є ще декілька нюансів, про які необхідно знати.

Не секрет, що в Україні широкого поширення набули підроблені сертифікати про вакцинацію. Такі "документи" можна замовити за певну плату на деяких сайтах. Природно, в'їзд до Європи з подібною "цидулкою" не пройде. Тому що"цифровий зелений сертифікат" буде мати QR-код, який дозволить швидко перевірити, де і ким був виданий сертифікат про вакцинацію, в якій лабораторії робили ПЛР-тест або тест на антитіла. Це мінімізує можливість використання підроблених документів.

Хоча можна не сумніватися, що окремі громадяни намагатимуться підробити навіть офіційний європейський сертифікат.

Нарешті, ще один штрих. А як же бути з тими, хто не хоче або не може пройти вакцинацію? Адже цей процес - справа суто добровільна. Чи пустять їх до ЄС?

Цілком можливо, що окремі країни ЄС пропускатимуть на свою територію навіть людей без довідки про вакцинацію (такі заяви вже звучали з вуст чиновників ряду держав). Але впевненим у цьому до кінця бути не можна. Цілком ймовірно, що в новій поїздці ви будете змушені пред'явити довідку про негативний ПЛР-тест або свідоцтво про проходження тесту на антитіла. А може бути, вас, як і не так давно, змусять пройти обов'язкову самоізоляцію.

Хоч би що там було, ситуація з пандемією виразно змінюється в кращий бік, карантинні обмеження поступово відходять у минуле, і ми можемо собі дозволити багато чого з того, що ніяк не можна було дозволити ще пів року тому. Наприклад, відвідувати концерти або фестивалі в режимі офлайн або, знову-таки, подорожувати за кордоном без суворих обмежень.

P.S. Додамо все ж, що розслаблятися людству ще рано. Адже вірус постійно мутує, і, як свідчать медики, попереду нам ще належить стикнутися з новими, не менш небезпечними штамами коронавірусу COVID-19.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ