Підтримати нас

Косовиця під дощем: якого врожаю чекати Херсонщині

Автор статті
23 липня 2021 13:58
1,276
Поширити:

Затяжні зливи в травні, червні та на початку липня мали негативний, а подекуди і згубний, вплив на зернові культури Херсонщини. Деякі поля просто вимокли, інші зазнали суттєвих ушкоджень. Проте чималу кількість господарств проливні дощі оминули, а помірна кількість вологи пішла тільки на користь.

Яким буде цьогорічний врожай зернових - у матеріалі Тетяни Назаренко.

“Зазвичай зернозбиральна кампанія на Херсонщині стартує 10 - 15 червня. Проте цього року через дощову погоду вона розпочалася аж 24 червня. Уже за тиждень її довелося зупинити, а ще через тиждень - знову продовжили”, - розповідає в.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА Маргарита Степанова. 

За її словами, через надмірну кількість опадів вимокли цілі поля. Проте  косовицю не зупинили. Ба більше, примхи природи багатьом аграріям вдається успішно долати:

“Першим збирали ячмінь, потім ріпак та пшеницю. На сьогодні ми маємо приблизно 2 млн тонн зернових. Середня урожайність в середньому складає 41 центнер з гектара, - говорить Маргарита Степанова. - Звісно, дощі негативно вплинули на якість зерна. Воно випадало, осипалось, були грибкові захворювання, мало місце вимокання культур і, звісно, є втрати обсягу врожаю. За попередніми даними, в сегменті загального виробництва зернових культур буде переважна кількість фуражного зерна, а не класу А та Б, як очікувалося раніше. 

Водночас на окремих площах була рекордна врожайність, де збирали 68 - 100 центнерів із гектара. У Великоолександрівському районі цей показник не опускався нижче 75 ц/га. Це говорить про те, що волога дала й позитивний результат, зокрема значне збільшення урожайності і, відповідно, значне перевищення валового продукту. Я вважаю, що ми будемо мати набагато більше, ніж минулого року, оскільки тоді була посуха. Тоді ми отримували 26 - 29 центнерів з гектара, цього ж року трапляються показники у 68, 73 і навіть 100 центнерів. Але в середньому по області - 41 ц/га”.

Про дату завершення жнив, як і про остаточну кількість зібраного зерна, говорити поки зарано. Через дощі зупинено роботу у Каховському районі. До того ж погода може змінитися і на решті території області. А сільгоспвиробникам ще потрібно зібрати ярий ячмінь, озимий ріпак, завершити збирання пшениці.

Зі свого боку, гідрометеорологи обіцяють аграріям сприятливу погоду наступного тижня. За словами техніка-метеоролога І категорії Херсонського обласного центру з гідрометеорології Олени Щербини, до 27 липня дощів не очікується, буде мінлива хмарність. Температура у ці дні коливатиметься від 26 до 33 градусів вдень та від 15 до 22 вночі. 

Щодо суб'єктів господарювання, які зазнали збитків, то для них передбачено спеціальну програму, за якою вони можуть щонайменше відтермінувати свої зобов'язання перед замовниками їхньої продукції, говорить в.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА Маргарита Степанова: 

“Є незначна кількість підприємців, які, за нашими розрахунками, мають оформити “форс-мажорні обставини”. Якщо аграрії планували отримати пшеницю, скажімо, 3-го класу, а зберуть фуражну, то вони не зможуть вчасно виконати договірні умови. Щоб мати можливість відтермінування договірних зобов'язань, їм потрібно взяти довідку з гідрометцентру, яка підтверджує факт несприятливих погодних умов, та через торгово-промислову палату пройти процедуру такого оформлення. 

Це дасть змогу пролонгувати виконання договірних зобов'язань аграрія перед споживачами його продукції. Окрім того, так аграрій може не переходити на загальну групу оподаткування. Якщо ж у підприємця є кредит, то в нього з'явиться можливість укласти додаткову угоду щодо реструктуризації боргу”. 

До того ж Департаментом агропромислового розвитку розроблено алгоритм оформлення відповідних документів на форс-мажорні обставини і надано кожному аграрному підприємству в усі ОТГ та районні державні адміністрації. Наступного тижня Департаментом спільно з торгово-промисловою палатою буде проведено невеликий онлайн-семінар щодо особливостей та результатів оформлення цих умов.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ