Підтримати нас

Конституційний Суд розглядає скарги українських артистів

Автор статті
11 липня 2019 05:02
864
Поширити:

10 липня Конституційний Суд України продовжив розгляд справи українських артистів щодо конституційності закону 955-VIII про запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури.

Перший сенат КС об'єднав провадженя шести артистів в одне, передає сайт "Gazeta.ua".

"Посилаючись на цей закон, звільнили всіх артистів, які перебували на безстрокових трудових договорах і надали їм можливість укласти контракт на термін від одного до трьох років, - розповідає Віра Корнілова, голова Вільної профспілки підприємців, колишня віолон­челістка Національної опери. - Усі наші припущення щодо загроз цього закону стали реальністю. Звільняють, точніше не продовжують контракти артистам. Раніше звільняли за певну провину, усе було чітко прописано в трудовому кодексі. Зараз директору достатньо лише попередити за місяць до завершення контракту, що його не продовжуватимуть. Таке рішення людина не може оскаржити в суді".

Ці скарги до Конституційного Суду - результат понад дворічної боротьби тих, хто пройшов усі можливі стадії: першу інстанцію, апеляційну і Верховний суд, додає Віра Корнілова:

"Очевидно, що їм відмовили у позовах. Як результат, вони отримали право звернутися у Конституційний Суд. Оскаржуються другий і третій пункти "Прикінцевих положень". Що це означає. Закон запроваджує контрактну систему. Це не є погано. Однак повинна бути й безстрокова форма".

Під час засідання суд взяв до уваги клопотання колишнього артиста Національної опери Михайла Желізняка. Це лист артистичної спільноти України за підписом 540 артистів, лист до профільного комітету Верховної Ради щодо порушення трудових прав артистів та відповідь цього ж комітету про те, що окремі пункти закону порушують Конституцію.

Перший сенат Конституційного Суду України дослідив матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої для ухвалення рішення.

Під час засідання суд взяв до уваги клопотання колишнього артиста Національної опери Михайла Желізняка
 
Під час засідання суд взяв до уваги клопотання колишнього артиста Національної опери Михайла Желізняка.

Коли закон ще був на стадії законопроекту, артисти звертались до Верховної Ради, Кабміну, Адміністрації президента, але їх ігнорували, каже Михайло Желізняк:

"Ці звернення були аргументовані юристами. Закон має багато білих плям. Він був проголосований з порушенням регламенту, але набрав чинності, і ми бачимо сьогодні його наслідки".

Серед артистів, що подали скаргу до Конституційного Суду, Ірина Даць, народна артистка України, професор національної музакадемії ім. Чайковського, колишня солістка Нацопери.

"Надіюсь, справедливість переможе, - каже вона. - Ми пройшли великий шлях. Ми всі зараз маємо роботу, але це справа честі".

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури" Верховна Рада ухвалила 2016 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ