Підтримати нас

Конструктивна співпраця у протидії домашньому насиллю у Генічеську

Автор статті
17 січня 2022 14:35
4,550
Поширити:

Захищати інтереси та права дітей і працювати з проблемними родинами у Генічеську тепер будуть не лише “за процедурами”, а й за вимогами життя. Освітяни, профільні соціальні служби Генічеської територіальної громади та правоохоронці домовилися працювати більш оперативно, злагоджено, та допомагати один одному.

Ця домовленість досягнута під час круглого столу «Посилення ефективності міжсекторального реагування та взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».

Захід відбувся на базі відділу освіти Генічеської міської ради за ініціативи місцевого відділу соціального захисту населення, благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» і громадської організації «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Вперше за історію Генічеської ТГ за одним столом зібралися представники місцевого бюро правової допомоги, міського центру соціальних служб, служби у справах дітей, відділу освіти, керівництва громади, керівництва районного відділу поліції та відділу патрульної поліції Автономної Республіки Крим та міста Севастополь тощо.

На початку розмови здавалося, що міжсекторальна взаємодія налагоджена, вимоги законодавства виконуються, повідомлення про виявлені факти домашнього насилля служби отримують вчасно, й всі відповідно реагують.

Зокрема, у 2021 році в громаді було три випадки, коли дитина стала жертвою чи свідком домашнього насилля.

Перший - десятирічна дівчинка* втекла з дому та сама звернулася до поліції зі скаргою, що мати її б’є та не годує. І хоча це відбувалося вночі, інспектор ювенальної превенції негайно зв’язався зі службою у справах дітей. Разом домовилися із районною лікарнею, щоб дівчинку туди тимчасово помістили. А на ранок профільна комісія вирішила вилучити доньку з родини. Бо мати вже не вперше її била, та раніше родина це приховувала, вигадували, що дитина отримала синці від незнайомої людини.

Так саме разом опікувалися долею 14-річного хлопця з багатодітної родини. В сім’ї п’ятеро дітей. Старший хлопець - від першого шлюбу матері, інші діти - від другого. Батько зловживав алкоголем, й напідпитку ставав дуже агресивним та жорстоким. До власних дітей ставився ще більш-менш нормально, але над пасинком знущався, бив. Під час чергового конфлікту підліток втік до далекої родички в інше село, де ховався та годувався декілька діб. Старшу дитину вилучили з родини. Крім того, з кривдником проведені профілактичні бесіди. А група реагування патрульної поліції райвідділку під час чергування регулярно навідувалася до родини, перевіряла стан чоловіка та відносини в родині, поки не впевнилися, що батько вже не зловживає спиртним, й не кривдить дружину та інших дітей.

Третій випадок – двоє діток 6 та 12 років розповіли старості, що батько б'є матір. На кривдника склали адміністративний протокол та оформили заборонний припис. Проте чоловік ігнорував заборону, повертався додому й продовжував знущатися з дружини. Наразі його вже ізольовано від родини - відбуває покарання за ґратами.

До речі, у громаді старост призначено теж відповідальними особами у сфері протидії домашньому насиллю, що позитивно впливає на загальну ситуацію.

Але, коли зайшла мова, як саме відбувається ця міжсекторальна взаємодія, виявилося чимало прогалин та проблем.

Наприклад, за процедурами, коли до поліції надходить повідомлення про домашнє насилля, поліція відпрацьовує виклик - виїжджає на місце події, потім йде перевірка, складається висновок й в рамках цього висновку має повідомити службу соцзахисту. В результаті від виклику до повідомлення проходить близько 10-ти діб.

Але ж з родиною краще почати працювати “по гарячих слідах”, коли виявлена проблема, а не через два тижні!

Крім того, у відділу соцзахисту немає транспорту і працює всього чотири особи. А громада по території - найбільша в країні.

У ювенального інспектора теж немає транспорту, до того ж він один не лише на громаду, а - на весь нинішній Генічеський район! А це, “на хвилиночку”, - чотири територіальних громади, 165 населених пунктів, понад 120 тис. населення й понад 7 тисяч кв.км території.

Крім того, до децентралізації, при кожній сільраді були інспектори з охорони правопорядку (шерифи). Після об'єднання у громаду їх посади деякий час ще тримали, але з 2022 року вирішили скоротити через економію бюджету. В результаті замість 15 залишиться лише 5 інспекторів. А вони виконували значну частину профілактичної роботи, запобігали правопорушенням та допомагали поліції у розкритті злочинів.

У районному відділі поліції - дефіцит дільничних офіцерів. Генічеська громада взяла участь у проєкті “Поліцейський офіцер громади”, але два відібраних ПОГи ще навчаються (бо через карантинні обмеження терміни реалізації проєкту дещо загальмувалися).  

А повідомлення про домашнє насилля надходять кожного дня.  

Також говорили й про запобігання булінгу у школах. У Генічеській громаді 25 закладів загальної середньої освіти. В кожному з них ведеться відповідна робота. Але одна справа, коли з учнями говорять вчителі чи психологи закладів, зовсім інша ніж служби ззовні, які володіють спеціальними знаннями, статистикою, можуть навести переконливі приклади зі свого досвіду. Та і діти, як показало опитування місцевих учнів, зацікавлені, щоб поліцейські частіше приходити до школи та проводили профілактичні заходи на різні теми.

Отже, учасники круглого столу домовилися щодня зв'язуватися, створити спільний чат, інформувати один одного про ситуацію, допомагати один одному з вирішенням різних дотичних питань, робити спільні виїзди до проблемних родин та запланували низку заходів у школах. Зокрема, патрульна поліція АР Крим та міста Севастополь проявила ініціативу брати із собою в автівку фахівця соцслужби й разом перевіряти проблемні родини. А заступник міського голови з питань економічного розвитку громади, бюджету та фінансів Юрій Бабанін запропонував інспектору ювенальної превенції райвідділу поліції вирішувати питання з транспортом безпосередньо зі старостами населених пунктів. При кожному старостаті є службовий автомобіль. Якщо інспектору потрібно виїхати до цього села, старости мають це забезпечити. Адже така співпраця - в інтересах місцевих жителів й всієї громади.

Довідкове. Захід проводився в межах проєктів “Шерифи для нових громад" та “Нові виклики - нові методи: як убезпечити дітей в територіальних громадах Херсонщини”, які реалізуються БО “Фонд милосердя та здоров'я” та ГО “ІРЦ “Правовий простір” за підтримки Міжнародного Фонду Ч.С.Мотта та за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

* Історії трохи змінено в інтересах постраждалих дітей.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Фото Ірини Ухваріної

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ