Підтримати нас

Коли "швидка" не їде

Автор статті
21 серпня 2020 12:00
789
Поширити:

Яким би "залізним" не здавалося нам наше здоров'я, але свого часу майже кожна людина змушена стикатися з необхідністю виклику швидкої допомоги.

Природно, ми сподіваємося при цьому, що "люди в білих халатах" доберуться до нас у найкоротші терміни - де б ми не були - і швидко та максимально ефективно допоможуть вирішити нагальну проблему зі здоров'ям. Але нерідко людина відчуває розчарування або навіть обурення, адже "швидка" може їхати або занадто повільно (як нам здається), або не приїхати зовсім.

Проблема з термінами доїзду бригади "швидкої" за викликом досить зрозуміла. Виникає вона лише з двох причин. По-перше, ви перебуваєте чисто фізично занадто далеко від місця, де дислокуються працівники екстреної медичної допомоги. Наприклад, у Херсонській області досі ще є куточки в сільських районах, куди "швидка" (та ще відповідними шляхами!) може котитися майже годину. По-друге, ви маєте справу з кричущою недбалістю і непрофесіоналізмом медиків, які чомусь вирішили, умовно кажучи, “не дуже поспішати" на ваш випадок. На щастя, останнім часом подібного роду ексцеси на Херсонщині - майже неймовірні, і в будь-якому випадку вони тягнуть за собою негайне і дуже жорстке кадрове рішення.

Але як бути, якщо швидка допомога зовсім не прибула на місце? З'ясовується, що в певних випадках бригада не тільки не зобов'язана, але навіть не має права виїхати на той чи інший виклик!

Як приклад можна навести виклики на номер "103", коли людина потребує від медпрацівників екстрено деблокувати двері в кабіні ліфта, в якій вона застрягла, або ж допомогти дістати з високого дерева кішку. Само собою, подібні "пригоди" жодним чином не належать до компетенції медичних працівників, а вимагають втручання фахівців зі Служби з питань надзвичайних ситуацій.

Ще один, складніший приклад - ДТП, в якій людину затиснуло в салоні автомобіля. Можливо навіть, що вона серйозно поранена, втрачає свідомість, стікає кров'ю. У таких випадках також першими на місці події повинні з'явитися рятувальники, у яких є і належна підготовка, і необхідні інструменти, щоб витягти постраждалого з салону авто. Лише після цього до справи беруться члени бригади швидкої допомоги.

Наступна категорія відмов від виїзду "швидкої" - це виклики, коли пацієнту не потрібна невідкладна медична допомога як така, коли його здоров'ю і життю нічого не загрожує, але він вимагає негайно зробити йому дуже важливий і потрібний укол (припустимо, якщо хронічний хворий пропустив "планову" ін'єкцію, а під рукою відповідних медикаментів не виявилося). Багато пацієнтів щиро дивуються, коли дізнаються, що подібного роду випадки теж не підлягають реакції бригади швидкої допомоги, а в арсеналі медикаментів цієї бригади є виключно той набір, який необхідний для надання саме і тільки екстреної медичної допомоги, коли мова йде про збереження здоров'я і рятування життя.

Як пояснює директор Херсонського обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрію Бовкун, у середньому з усього масиву викликів, які отримує оперативно-диспетчерська служба за добу, лише третина завершується виїздом бригади "швидкої" на місце, де перебуває людина, яка вимагає екстреної допомоги .

"Виїзд або невиїзд бригади швидкої допомоги на виклик регламентуються статтями "Закону України про екстрену медичну допомогу" та спеціальними внутрішніми протоколами. Є випадки, коли швидка допомога просто не має права виїхати на місце", - зазначає Юрій Бовкун.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ