Підтримати нас

Коли і як Печерська і Почаївська лаври перейшли до Московського патріархату

Автор статті
27 жовтня 2018 02:34
1,376
Поширити:

Перша стала належати УПЦ МП після розпаду СРСР, а другу на півстоліття "подарував" Янукович.

Про це у коментарі газеті Експрес розповів Олександр Саган, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г. Сковороди НАНУ.

Києво-Печерська лавра потрапила в користування УПЦ МП ще 1992 року, з прибуттям до Києва митрополита Володимира Сабодана, якого обрали предстоятелем цієї Церкви.  Тоді митрополита Філарета усунули від керівництва Української Православної Церкви. Сил і можливостей втримати за собою святиню Київський патріархат не мав.

Почаївський монастир понад 100 років (з 1713-го по 1832-й) належав Греко-Католицькій Церкві, Чину святого Василія. 1832 року його силоміць забрали у греко-католиків. 2003 року, за прем'єрства Віктора Януковича, який був відвертим прихильником Московського патріархату, Почаївську лавру віддали у користування УПЦ МП на 49 років.

Близько десяти років Тернопільська облрада (Почаївська лавра міститься на Тернопільщині. — Ред.) звертається до Кабміну з проханням розірвати договір про передання лаври в оренду Московському патріархату. Однак досі жодне звернення ради не розглянуто, — сказав він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ