Підтримати нас

Коли введуть обов’язковий техогляд автомобілів

Автор статті
03 лютого 2022 13:00
951
Поширити:

Останнім часом в Україні знову багато заговорили про техогляд автомобілів. Він у нас уже був, але став настільки корупційною процедурою, що його скасували навіть при Януковичі. Талонами техогляду, які ліпили на вітрове скло, міліція торгувала масово і безборонно. Плати – і маєш документ.

Тож Верховна Рада у 2011 році вимушено скасувала його, залишивши технічний контроль тільки для вантажівок та причепів, автобусів, таксі й легкових авто, які заробляють, перевозячи пасажирів. Однак і в його доцільності, роздивившись деякі херсонські маршрутки, автобуси й таксі, починаєш дуже сумніватися. 

Але тепер обов’язковий техогляд  надумали знову ввести. Мовляв, таке наше зобов’язання перед Євросоюзом. Ми ж це обіцяли на виконання Угоди про асоціацію. 

Але чи потрібен він нам узагалі. Бо вже 10 років живемо без нього і ніякої катастрофи не сталося?  Більшість автомобілістів, мабуть, дадуть ствердну відповідь. На дорогах розвелося стільки несправних машин, що стає моторошно. Ось перелік найпоширеніших невідповідностей - лиса гума, затоноване до непрозорості скло, крізь яке мало що видно навіть удень. і надпотужні лампи у фарах. 

Днями одна зі змучених автомобілісток не втрималася й написала у Фейсбуці: 

«Шановні, якщо у вашому автомобілі встановлені фари без лінз, які не передбачені для роботи з ксеноновими лампами, то не треба їх туди пхати!!! Зараз швидко темніє і часто йдуть дощі, і якщо в темну пору доби в мокру погоду тобі на зустріч їде таке: «не хочу грубо висловлюватись, але ви мене зрозуміли», то ти не те, що пішохода не побачиш, ти напрямок втрачаєш з поля зору. І після роз’їзду з таким оленем, ще хвилин 15 в очах бігають «зайчики», як після зварювального апарату. Усвідомте, ви на дорогах не одні, майте повагу до інших учасників руху і не наражайте їх на небезпеку!!!»

Тому багато хто покладає надії, що під час техогляду автовласників заставлять хоча б обдерти темну плівку з вікон, встановити гуму з нормальним протектором, використовувати відповідні лампи і, нарешті, перевірять технічний стан.

Але, виявляється, про огляд всі говорять, а насправді нової його процедури не розробили й досі. Так, заступник  міністра інфраструктури Мустафа Найєм щойно повідомив, що анонсований  законопроєкт про техогляд  знову перепишуть. Коли саме – не уточнив. Але, як він стверджує, повернення до корупційної системи не буде: 

«Не треба турбуватися. Ніхто не повертатиме совкову систему техконтролю, обов’язкову для всіх. Це найголовніше. По-друге, техогляд проходитиме комерційний транспорт. Тобто той транспорт, який надає пасажирські та вантажні послуги. По-третє, техогляд буде після аварій. Це очевидно. Надалі, можливо, буде передбачено техогляд для того транспорту, який виїжджає за межі країни, оскільки європейське законодавство цього вимагає, і надалі поетапно це буде вводитися. Але це не означає, що раптово всі повинні будуть піти і, як раніше, проходити техогляди», - резюмував заступник міністра інфраструктури. 

Отже, дехто з водіїв може зітхнути з полегкістю, а декому знову доведеться писати обурливі пости у Фейсбуці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ