Підтримати нас

Коледжі й технікуми отримують більше автономії та ресурсів

Автор статті
16 травня 2019 11:40
608
Поширити:

Вечірнє засідання верховної Ради 14 травня.

Верховна Рада схвалила за основу в першому читанні проект закону «Про фахову передвищу освіту» (№ 8321-д), пише сайт "Голос України".

Як зазначив доповідач, співавтор законопроекту, народний депутат України Олександр Марченко (позафракційний), у 2014 році, після прийняття Закону «Про вищу освіту», коледжі й технікуми увійшли до складу вищої освіти, відбувся так званий перехідний період. Однак відтоді у коледжів та технікумів виникла проблема з тим, хто їх фінансуватиме. І з року в рік цю проблему доводиться розв’язувати в «ручному» режимі.

До напрацювання нового законопроекту «Про фахову передвищу освіту» долучилися колективи навчальних закладів, асоціація коледжів, технікумів, ради директорів, громадські організації.

Ключовою новацією законопроекту є автономія навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації.

«Сьогодні ніщо краще не зшиває Україну, ніщо краще не повинно об’єднати цей зал, як закони про освіту, — сказав О. Марченко. — Фахова передвища освіта потрібна у воєнній Україні, в Україні, яка сьогодні потерпає від того, що виїжджають діти за кордон. Ми повинні зберегти наших дітей в Україні, ми повинні впливати на відродження української економіки, повинні сьогодні мати впевненість у майбутньому».

Співавтор законопроекту Володимир Литвин звернув увагу на потребу чітко виписати фінансування цього рівня освіти і водночас прийняти зміни до Бюджетного кодексу.

«Фінансування. Воно багатоканальне, але якщо ми чітко не пропишемо його до другого читання, це призведе до такого явища, як регіональний егоїзм, коли фінансування місцевими органами влади цих закладів не здійснюватиметься або здійснюватиметься винятково в тій частині, яка їх цікавить», — сказав парламентарій.

В. Литвин також запропонував чіткіше виписати обсяг автономії навчальних закладів і вибори їх керівників, повноваження наглядових рад відповідно до Закону «Про вищу освіту».

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Сергій Мельник закликав особливо звернути увагу на фінансування вишів І—ІІ рівнів акредитації, яке в цьогорічному держбюджеті збільшено на 800 мільйонів гривень.

«І таким чином ми забезпечили в цьому році фінансування на 10 місяців. Технікуми, коледжі мають фінансування на 10 місяців, а що далі? Особливо це стосується тих закладів І—ІІ рівнів акредитації, які є структурними підрозділами закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, — наголосив депутат. — Має бути регіональне замовлення, державне замовлення і освітня субвенція, яка чітко враховуватиметься, якщо діти старшої школи йдуть на навчання у заклади І—ІІ рівнів акредитації».

Альтернативний законопроект представив народний депутат Тарас Кремінь.

«Якщо ми сьогодні не проголосуємо, питання цілої ланки освіти, яка залишається без законодавчого забезпечення, вирішено не буде», — зазначив перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

Він розповів про компроміси, які було досягнуто при доопрацювання законопроекту в рамках створеної робочої групи. Зокрема, за його словами, щодо фінансування домовилися, що технікуми і коледжі зможуть мати багатоканальну систему фінансування — і з держбюджету, і від місцевої влади, і з боку бізнесу.

Проектом закону № 8321-д пропонується визначити порядок, умови, форми та особливості здобуття фахової передвищої освіти, а також компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері фахової передвищої освіти, створити умови для поєднання освіти з виробництвом з метою підготовки конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави. У законопроекті окреслено основні вимоги до організації ефективного та результативного освітнього процесу, права та обов’язки його учасників.

Потім депутати перейшли до розгляду питань місцевого самоврядування. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів (№ 6439-д) відправлено на доопрацювання.

Наступним питанням парламент розглянув призначення позачергових виборів сільських та селищних голів. Профільний комітет, як доповіла голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олена Бойко, рекомендував Верховній Раді прийняти всі запропоновані проекти постанов і призначити позачергові вибори сільських та селищних голів на неділю, 27 жовтня 2019 року. Головуючий поставив на рейтингове голосування всі проекти постанов про дочасні місцеві вибори, однак голосів для ухвалення рішення забракло.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ