Підтримати нас

Китайські шпигуни у Херсоні

Автор статті
01 квітня 2021 06:10
2,404
Поширити:

У 1911 році херсонську публіку сколихнула сенсація: органи правопорядку розсекретили китайську шпигунську організацію! Городяни вирішили задовольнити свою цікавість, зібравшись біля поліцейської дільниці, щоб подивитися на іноземних арештантів.

Влада довгий час тримала в секреті подробиці сенсаційної справи. Але місцеві журналісти – це такий народ, від якого не так просто що-небудь сховати. Під час  розслідування  місцеві ЗМІ начебто дізналися, що Англія та Австрія сприяли організації китайського шпіонажу. Містом пустили чутки, ніби в агентів була вилучена таємна угода між Китаєм та Англією. Також стало відомо, що шпигуни приїхали з місцевості Пян-Ма, яка й перебуває під протекторатом британської корони. У деяких документах йшлося й про роль австрійського уряду в налагоджені китайсько-англійських відносин. Що цікаво? У знайдених паперах йшлося про мережу китайських шпигунських організацій по всій території Російської імперії. Наприклад, у деяких цирках таємні агенти виступали під виглядом жонглерів або еквілібристів. 

Ця  сенсація  набула такого розголосу в Херсоні, що журналісти «взяли» штурмом 2 поліцейське відділення, намагаючись хоч одним оком подивитися на славнозвісних шпигунів. Але закінчилася історія доволі неочікувано, як для херсонської публики, так й для самих кореспондентів. Один з них так описав фінал цієї події:

«Я, грешный человек, сунулся было тоже в полицию, чтобы воочию удостовериться в существовании тайного «триумвирата», но при самом входе в управление встретил выходящего оттуда репортера, который при виде меня почему то осклабился во весь рот. Я озлился.

- Ну, что вы зубы скалите? 

Он уставился на меня слезящимися от внутреннего смеха глазами и загадочно ответил:

- Я так… ничего!

Мне это показалось подозрительным: 

- То есть, как это ничего? Послушайте, вы что-то скрываете?

Губы репортера дрожали, голос вздрагивал от сдержанного смеха: 

- С первым апреля вас!

Я, сконфуженный побрел восвояси» (газета «Родной край», № 73, 1911 рік).

Ось так поліція розіграла ціле місто, привітавши херсонців з Днем гумору.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ