Підтримати нас

Холодний херсонський душ для нардепа Антона Яценка

Автор статті
11 листопада 2019 09:00
1,073
Поширити:

Херсонські правоохоронці розслідують дерибан коштів міського бюджету для реконструкції фонтану на бульварі Мирний.

Фірма, яка виконувала роботи, пов’язана з діючим нардепом Антоном Яценком.

Фонтан, який у Херсоні обізвали «стрибаючим», обійшовся міській казні більш, ніж у 5 млн. грн. Його побудували поверх чаші колишнього фонтану. Реконструкцією займалося київське товариство з обмеженою відповідальністю «Імперія води Україна».

Більшу частину коштів за виконані роботи (5 125 076 грн., що більш ніж 97,5 % від вартості договору) товариство отримало ще наприкінці минулого року. Але правоохоронці запідозрили підрядчика в недоброчесності.

Як встановлено досудовим слідством, розміри фонтану менші, ніж заявлені у проекті, (мало бути 17 х 4 м., а фактично зроблено 16 х 3.5 м). Відсутні 23 шт. фонтанних насадок (на загальну суму 115 тис. грн.). Також, згідно з кошторисом, ТОВ «Імперія води Україна» витратило більше, ніж 35 тис. грн. на гідроізоляційні роботи. Однак будівництво велося на базі діючого старого фонтану, тобто гідроізоляція вже була. Ще в кошторисі вказано, що під час реконструкції  вивезли 295 тонн ґрунту (приблизно 36 вантажівок) і на це витратили 31 тис. грн.  Але добути на даній ділянці такий об`єм ґрунту просто нема звідки. І взагалі, більшість матеріалів, які використовувалися при будівництві, - неналежної якості і з завищенням вартості.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 191 Кримінального Кодексу України - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Досудове слідство ще триває. Наразі слідчі отримали ухвалу суду на доступ до матеріалів експертизи проекту реконструкції фонтану, які зберігаються в херсонській філії держпідприємства «Укрдержбудекспертизи».

Гарна репутація…

За результатами тендерів, які проводить херсонська влада, постійно викриваються якісь афери. Починаючи з так і недобудованого мостопереходу й закінчуючи «дрібними» ремонтами шкіл, доріг, облаштуванням скверів, чи харчуванням школярів. Тож коли зайшла мова про дуже недешеву реконструкцію фонтану, деякі депутати висловили побоювання щодо сумлінності підрядника. Втім, керівник управління капітального будівництва Херсонської міськради (УКБ) Денис Холодов запевнив:  у столичного ТОВ «Імперія Води Україна» - хороша репутація.

Отже, про репутацію.

Підприємство надає послуги переважно з реконструкції/будівництва/обслуговування фонтанів та басейнів. Зареєстровано з 2012 року, але вигравати тендери, згідно з даними відкритих реєстрів, почало з серпня 2016 року. На той час, коли товариство виграло торги на реконструкцію херсонського фонтану, воно вже фігурувало в декількох кримінальних справах. Зокрема, фірмі закидали «відмивання коштів» в Умані, Черкасах та Чернігові.

Першою установою, де товариство виграло тендер, був відділ житлово-комунального господарства Уманської міської ради Черкаської області. І саме з цим замовленням пов’язана перша ж кримінальна справа щодо розтрати бюджетних коштів на користь ТОВ «Імперія води України». За тією самою ч. 3 ст. 191 ККУ, що й у Херсоні. І справа теж пов’язана з фонтаном.  

В Умані є сквер ім. Тараса Шевченка. У 2016 році з державного бюджету  виділили на його реконструкцію понад 20 млн. грн. Народний депутат від Черкащини Антон Яценко не приховував, що це він особисто провів через парламент постанову з реконструкції цього скверу. А вже 6 січня 2017 року слідчі Головного управління Нацполіції в Черкаській області відкрили кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів. Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень,  «Імперія води Україна» надала відділу ЖКГ Уманської міської ради акти виконаних робіт за жовтень-грудень 2016 р. на суму більше 20 млн. грн. (20 483 053,87 грн.). Відділ ЖКГ сплатив ці кошти на рахунок товариства. Але оперуповноважені Черкаського обласного відділу Управління захисту економіки побували в Умані й побачили, що реконструкція - на  початковому етапі. Тобто там  ніяк не могли освоїти такі величезні кошти. Правоохоронці все сфотографували, написали рапорт, і це стало приводом для розслідування.  

Майже одночасно журналісти викрили учасників тендеру з реконструкції скверу в змові: було три претенденти на отримання замовлення (ТОВ «Імперія води Україна», ТОВ «МБП-Тепломережа» та приватне підприємство «Центр-Монтаж-Енерго»). І всі повписували одне одного в субпідрядники.

Спалахнув величезний скандал. Але Антон Яценко заперечував усі звинувачення:

 «Як відомо, Умань – це туристичний центр, туди приїздять і з метою помилуватися парком, і з релігійною метою. Тож хотілося бачити місто більш ошатним. Проект фонтану складає близько 30 мільйонів гривень. Частина коштів із держбюджету, частина з міського бюджету, частину дали спонсори, зокрема, мої родичі (сестра). І зусиллями всіх хочемо поставити фонтан. Це буде великий фонтан, менші співочі фонтани й екран, що дозволить робити водяне шоу… А розмови про якесь відмивання коштів чи інші злочини – це все брехня», - так депутат коментував ситуацію черкаському виданню «Прочерк».

…або «міцний дах»

Втім, Антон Яценко не лише заперечував. Нардеп - напав. Перш за все, він звинуватив  у підробці службових документів та привласненні бюджетних коштів тих  самих оперуповноважених Черкаського обласного відділу УЗЕ, які викрили махінації з актами виконаних робіт.

Пан Яценко написав заяву в прокуратуру, що співробітники УЗЕ насправді не їздили до Умані і нічого там не фотографували. За версією народного обранця, правоохоронці або використали службове авто у власних цілях, або привласнили собі кошти, які їм виділили на бензин для відрядження. Бо службового автомобіля на камерах відеоспостереження при в’їзді до Умані - не зафіксовано. Тому і відомості в рапорті - неправдиві.

Тобто, по суті, нардеп намагався «розвалити» справу, яка ґрунтувалася тоді лише на рапорті та фотографіях, зроблених оперуповноваженими. За його заявою теж відкрили кримінальне провадження. Але справа до суду не дійшла, адже співробітники УЗЕ довели - їздили до Умані громадським транспортом, бо так для бюджетної установи дешевше. А їх подорож можуть підтвердити оператори мобільного зв’язку за номерами особистих телефонів.

Однак і справу про махінації навколо реконструкції уманського парку ім. Шевченка до суду досі теж не спрямовано. 

Також припадає пилом розслідування Черкаського відділення Антимонопольного комітету України про змову учасників тендеру  з реконструкції парку в Умані. Як з’ясували «Наші гроші», Черкаське відділення АМКУ під керівництвом Юлії Чемич розпочало справу про ймовірне порушення конкурентного законодавства ще у квітні 2017 року. За те, що один із фігурантів розслідування (ПП «Центр-Монтаж-Енерго») надав на вимогу черкаських антимонопольників неповну інформацію, підприємство оштрафували. А нардеп одразу ж написав у Фейсбук голові АМКУ Юрію Терентьєву про те, що Юлія Чемич займається рекетом та здирництвом і що з цього приводу на облраді будуть голосувати за звернення до Президента та прем’єра. І вже 29 червня 2017 року центральний апарат АМКУ забрав у черкаського відділення справу про фонтан, яку потім і поховали.

З того часу ТОВ «Імперія води Україна» брало участь у 100 закупівлях та перемогло у 57 закупівлях на ремонти чи будівництво фонтанів/басейнів на суму понад 162 млн. грн.  У тому числі, виграло тендер УКБ Херсонської міськради.

Залишається сподіватися, що Антон Яценко не має такого впливу в нашій області, як на Черкащині - своєму мажоритарному окрузі,  і наші правоохоронці не завалять чи не покладуть під сукно своє розслідування.  

І останнє - про заможну сестру

Сестра Антона Яценка, яка стала спонсором будівництва фонтану в Умані  - Дарʼя  Володимирівна Яценко.  Як повідомляє «Чесно», на жінку оформлено щонайменше три квартири в столиці загальною площею 388 кв. м.

Також Дар’я Володимирівна фінансувала цьогорічні передвиборчі перегони свого брата під час позачергових виборів до парламенту. Згідно з фінансовим звітом Антона Яценка, вона добровільно внесла на його рахунок 1 млн. 600 тис. гривень.

Але звідкіля її статки - невідомо. Адже у відкритих джерелах - жодного натяку на її бізнес. Єдине, де вона фігурує як співвласниця - це громадська організація «СТАБІЛЬНІСТЬ, ПРОЗОРІСТЬ, БЛАГОПОЛУЧЧЯ», яку вони заснували разом із братом-нардепом в 2017 році, та є засновницею ще декількох громадських організацій.

P.S. Матеріал підготовлено в рамках Школи журналістських розслідувань від ГО «Регіональне об'єднання молоді».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ