Підтримати нас

Херсонця засудили за контрабанду старовинностей

Автор статті
21 грудня 2018 08:00
682
Поширити:

Безробітний, раніше судимий за грабіж Вадим Д. намагався переправити через кордон старовинні монети та металеві вироби VII ст. до н.е. - XV ст. н. е.

Згідно з матеріалами справи, ще торік Вадим купив на Центральному ринку у невідомого чоловіка древні артефакти: 13 наконечників для стріл, 7 монет - дельфінів, 4 монети округлої форми та 4 археологічні предмети побуту (люстерко, натільний хрест та 2 амулети - обереги).

Наприкінці весни цього року, через «Viber», Вадим зв'язався із знайомим йому мешканцем Російської Федерації та розповів про придбані старовинності.  Росіянин, подивившись на фото артефактів, погодився придбати їх за 600 доларів США.

Щоб таємно переправити до покупця речі через кордон, херсонець вирішив скористатися послугами «Укрпошти». Заклеїв старовинності між аркушами картону, поклав до звичайних  конвертів міжнародних поштових відправлень, відніс до відділення «Укрпошти» на проспекті 200-річчя Херсона, та віддав працівникам пошти, щоб ті надіслали рекомендовані листи на адресу його знайомого.

Але конвертами «зацікавилися» співробітники УСБУ в Херсонській області. Листи вилучили та перевірили. Судово-мистецтвознавча експертиза підтвердила, що виявлені артефакти є автентичними, складають археологічну колекцію старожитностей VII ст. до н.е. - XV ст. н.е. і належать до культурних цінностей, що мають історичне значення.

Правоохоронці пред’явили Вадиму звинувачення у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 КК України - закінчений замах на контрабанду культурних цінностей (карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди).

Чоловік не виправдовувався та уклав з прокурором відділу прокуратури Херсонської області угода про визнання винуватості.

Згідно угоди, він повністю визнав свою вину у вчиненому злочині, зобов’язався сприяти розслідуванню, та погодився на 3 роки позбавлення волі, але зі звільненням від відбуття покарання у закритій установі з іспитовим строком на 2 роки.

Суддя Херсонського міського суду Наталія Стамбула затвердила цю угоду, а також постановила стягнути з Вадима Д. на користь держави 2 574 грн. - судові витрати за проведення експертизи,  та застосувати до речових доказів (13 наконечників для стріл, 7 монет-дельфинів, 4 монет округлої форми, люстерка, натільного хресту та 2 амулетів-оберігів) - спеціальну конфіскацію.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ